Hållbar industri

Hennes fabrik tar plats bland eliten

Kirsti Gjellan, chef Pfizer Foto: Pfizer
Kirsti Gjellan, chef Pfizer Foto: Pfizer

Nya, bättre processer fördubblade kapaciteten hos Pfizers biotekniska fabrik i Strängnäs. Nu belönas fabriken med ett prestigefyllt pris.

Publicerad

<p>International Society for Pharmaceutical Engineering har valt ut Pfizer i Strängnäs som årets fabrik i konkurrens med 26 andra anläggningar världen över inom kategorin "operational excellence". </p> <p>I fabriken tillverkar Pfizer den aktiva substansen till två bioläkemedel, dels tillväxthormonet Genotropin, dels Somavert, ett medel mot abnorm storväxthet, akromegali.</p> <p>- Vi fick priset för den nya anläggning som vi invigde i augusti 2009, berättar fabrikschefen Kirsti Gjellan.</p> <p><b>Men vad är det egentligen ni gjort som ni belönas för?</b></p> <p>- Det är det som är så himla kul. Pfizer har arbetat med en ny innovativ process för att göra Genotropin och den har lett fram till en helt ny teknikplattform. Med den kan vi på en och samma plattform tillverka olika produkter, den är mer flexibel än tidigare och vi höjer produktionskapaciteten så att den nästan fördubblas.</p> <p><b>Om ni höjer kapaciteten så mycket, kan ni tillverka fler produkter i fabriken?</b></p> <p>- Ja, i och med det kan vi ta in ytterligare produktion. Dels tittar vi internt inom Pfizer, dels kan vi även bli kontraktstillverkare åt företag utanför koncernen.</p> <p><b>Innan Pfizer bestämde sig för att bygga i Strängnäs var konkurrensen hård mellan olika tänkbara lokaliseringsorter på olika håll i världen. Vad är det viktigaste för att ni ska vara konkurrenskraftiga?</b></p> <p>- Först och främst att vi behåller och utvecklar den kompetens som finns här. Vi har en stark historia, i Strängnäs var man mycket tidigt ute med bioteknisk tillverkning. Vi började göra Genotropin i mitten av 1980-talet.</p>

Tillverkar läkemedel i Strängnäs

 • Pfizers fabriktillverkar biotekniska läkemedel genom odling av genetiskt förändrade E.coli-bakterier.
   
 • Största odlingstanken, fermentorn, har en volym på 3 000 liter.
   
 • Processen styrs automatiskt av ett styrsystem, som hanterar 50 000-60 000 parametrar, tre gånger så många som när man gör läkemedel med kemisk syntes.
   
 • Redan 1985 startade Kabi Vitrum bioteknisk tillverkning av tillväxthormon i Strängnäs.
   
 • 2005 beslöt Pfizer att bygga en ny fabrik för att ersätta den gamla, en investering på 1,5 miljarder kronor. Byggstart 2006, togs i drift 2010.