Industri

Genförändrad kyckling mot fågelinfluensan

Genförändrade kycklingar kan bli ett vapen mot framtida pandemier av influensa. Det hoppas brittiska forskare efter att ha utvecklat en teknik att ta fram kycklingar som saknar förmågan att sprida fågelinfluensavirus vidare.

Publicerad

Kycklingfarmer är en grogrund för nya influensaepidemier även bland människor.  Det visade inte minst den så kallade fågelinfluensan som år 2006 spred skräck över världen, och som ledde till att stora mängder kycklingar och höns avlivades. Även epidemier som Asiaten och Hongkong tros ha sitt ursprung hos djur eller människor som samtidigt har infekterats av fågelinfluensa och vanlig säsongsinfluensa. Vid en sån dubbelinfektion kan virusens genetiska material blandas om till nya varianter.

Det fenomenet hoppas brittiska forskare sätta stopp för med kycklingar som fått en ny gen insatt i sin arvsmassa. Genen gör att kycklingen kan tillverka en molekyl som imiterar en viktig mekanism hos fågelinfluensa. Resultatet blir att kycklingar som infekteras inte sprider viruset vidare. Det visar studier där infekterade transgena kycklingarna vistats tillsammans med vanliga kycklingar, respektive transgena såna.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här