Hållbar industri

Fördubblad kapacitet hos Berco produktion

Berco har gjort den största branschsatsningen på en limanläggning i svensk industrihistoria, enligt Jim Wallström. Foto: Berco
Berco har gjort den största branschsatsningen på en limanläggning i svensk industrihistoria, enligt Jim Wallström. Foto: Berco
Grovt räknat tillverkas årligen omkring 700 påbyggnadsskåp för transportbilar. Varje år lanseras nya skåpmodeller för att följa med i marknadens förändringar. Foto: Tommy Harnesk
Grovt räknat tillverkas årligen omkring 700 påbyggnadsskåp för transportbilar. Varje år lanseras nya skåpmodeller för att följa med i marknadens förändringar. Foto: Tommy Harnesk

Berco produktion, tillverkare av påbyggnadsskåp för transportbilar, har fördubblat sin produktionskapacitet genom bland annat automatisering av limanläggningen. Det ledde till nyanställningar i stor skala.

Publicerad

Skellefteåföretaget Berco har genomfört stora effektiviseringar de senaste åren. För fem år sedan var genomloppstiden för ett påbyggnadsskåp två veckor – idag ligger den på tre dagar.

– Och snart är vi nog nere på två. Bakgrunden är en medveten satsning på lean, både på tjänstemannasidan och bland operatörerna, som inleddes 2012, säger Bercos vd Jim Wallström.

I år har företaget invigt en ny helautomatiserad limanläggning, som fördubblat produktionskapaciteten. Investeringen på åtta miljoner kronor är den största branschsatsningen på en limanläggning i svensk industrihistoria, enligt Jim Wallström, och har snabbat på processen ordentligt.

– Till exempel har presstiden för en skåpkomponent minskat från 4,5 timmar till 40 minuter, säger han.

Limanläggningen går i tvåskift, och en ny helautomatiserad väggsåg har ökat kapaciteten med ytterligare över 30 procent.

Läs mer:

– Tidsbesparingen blir minst tre timmar per dag. Grovt räknat producerar vi omkring 700 skåp per år just nu, säger Jim Wallström.

Men trots att den nya limanläggningen fördubblat kapaciteten med befintlig personal, har man fått nyanställa närmare 20 personer under året. Det motsvarar en ungefär 30-procentig ökning av personalstyrkan.

– Automatiseringssatsningarna har gjort kvaliteten på produkterna avsevärt bättre. Den nya väggsågen, till exempel, har en precision på någon tiondels millimeter. Och kvalitetsökningarna har ökat efterfrågan, säger Jim Wallström.

En annan faktor som drivit på efterfrågan är att försäljningen av transportbilar ökar generellt i Sverige.

– Men vi har också tagit större andelar genom att följa med när marknaden förändras. Till exempel så ökar hemkörningarna av mat i Sverige, och VW har släppt den helt nya transportbilen Crafter. Så i år har vi lanserat två nya skåp: ett kyltransportskåp, och ett som är anpassat för nya Crafter, säger Jim Wallström.

Nyanställningarna har gjorts enligt en medveten strategi, som enligt Jim Wallström skapat en bättre arbetsplatsmiljö.

– Det finns ju väldigt många män i branschen, vilket skapar en viss kultur – både på gott och ont. Vi har siktat in oss på tre grupper: unga kvinnor, unga män och nyanlända, som ofta är tekniskt duktiga men kanske brister i språket. Genom den ökade mixen har vi vunnit mycket i arbetsplatskultur, säger Jim Wallström.

Berco produktion

Verksamhet: Tillverkar påbyggnadsskåp för lätta transportbilar

Grundat: 1960

Ägare: Storskogen Industrier AB

Anställda: 54 personer

Omsättning: Räknar med över 90 miljoner kronor 2017