Hållbar industri

Är det här världens smartaste el-traktor?

Foto: Monarch Tractor
Foto: Monarch Tractor

Monarch Tractor kan jobba autonomt,dirigeras med handrörelser eller skugga efter den promenerande bonden. Den kan hämta in upp till 240 GB data varje dag för analyser av grödorna.

Publicerad Uppdaterad

Automationen av jordbruket är ett hett teknikområde och där utgör autonoma fordon en självklar del.

En rad tillverkare har presenterat robottraktorer, exempelvis från indiska Mahindra&Mahindra vars modell är av ett mer konventionellt snitt – eller den futuristiskt designade traktorn med larvband från japanska Kubota. Nu är det Monarch Tractor i USA som hävdar att de har skapat världens smartaste helelektriska traktor.

Drifttid: 10 timmar

Till skillnad från Kubotas modell har Monarch Tractor kvar sin förarplats. Det innebär att den kan köras som ett helt konventionellt fordon, men traktorn ska också kunna användas som en fyrhjuling om så behövs. Eldrivlinan levererar 30 KW men kan under korta perioder ge upp till 70 hästkrafter. Och här pratar man inte om räckvidd, utan drifttiden ligger på 10 timmar. Det skriver företaget på sin hemsida.

Med kameror som täcker 360 grader, en rad andra sensorer och mjukvara för autonom navigation ska traktorn kunna utföra förprogrammerade uppdrag förarlöst. Det är i sig inte unikt – men till detta ska fordonet kunna styras med handrörelser, alternativt följa i den ledsagande bondens fotspår i en speciell skuggningsfunktion. 

Använder maskinlärning

Med mjukvara för maskininlärning och djupinlärning samlar fordonet på sig nya kunskaper under arbetets gång. Traktorn kan exempelvis utföra analyser som att uppskatta skörden till att göra ändringar i realtid – eller mer långsiktiga prognoser kring olika grödors hälsa. Via kamerornas och de övriga sensorerna kan den hämta in upp till 240 GB data varje dag.

Att ladda batteriet till full kräm med ett 220-uttag sägs ta 4-5 timmar. Med eldriften kan plattformen också ta rollen som en kraftfull generator. Fordonet har en lyftkapacitet på 1 ton och fyrhjulsdrift finns som tillval. 

Prislappen för Monarch Tractor ligger på 50 000 dollar, vilket i sammanhanget kunde ha varit värre.