FORDON

Uppdatering ska motverka Tiktok-stölder av bilar

En viral Tiktok-utmaning som lärde folk att hacka bilar. Efter att ha drabbats har nu Hyundai och Kia skickat ut en uppdatering som löser problemet.

Det började som något som på ytan lät oskyldig. ”Kia Challenge” drog igång i maj förra året på Tiktok och där visade hur ett gäng som gick under epitetet ”Kia Boys” hur de använde en skruvmejsel samt en vanlig USB-sladd för att tjuvkoppla bilar.

Hacket spred sig och enligt uppgifter i USA har man kunnat härleda fjorton olyckor och åtta omkomna till knepet.

När det hela uppdagades gjorde det bilägare upprörda. Dels för att det gick så lätt att göra hacket, dels på grund av tillverkarens taskiga respons på olyckorna. Det här rapporterar Engadget.

Tiktok-problemet ledde till en gruppåtalan mot Kia/Hyundai där ägarna bland annat påpekade bristen av stöldskydd såsom startspärr i de drabbade modellerna.

Så vilka bilar handlar det om. Jo, Kia-bilar byggda mellan 2011 och 2021 samt Hyundaier från 2013-2021.

De båda märkena, som båda sorteras in i Hyundai-konceren, har inte velat kommentera fallet – men i höstas gick de ut med informationen att startspärr blivit standard i bilar efter 1 november 2021.

Nu har Hyundai i ett pressmeddelande sagt att de kommit med en uppdatering som ska lösa problemet. I varje fall för vissa. Det hela sker via en gratis uppdatering för en miljon av de drabbade bilarna. Uppdateringen innebär att man måste åka in till en verkstad. De resterande bilarna, tre miljoner, kommer få sin uppdatering senare i år.

Vad gäller de runt 4,5 miljoner Kior som är drabbade har det ännu så länge inte kommit någon information annat än att de kommer att erbjuda gratisuppdateringar de kommande månaderna.

Det framgår av information från amerikanska NHTSA.