Fordon

Volvo satsar på vätgas med oljebolag

Volvo ingår i ett samarbete med bland andra Daimler och Shell för att få ut vätgaslastbilar i stor skala i Europa. Arkivbild. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Volvo ingår i ett samarbete med bland andra Daimler och Shell för att få ut vätgaslastbilar i stor skala i Europa. Arkivbild. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Lastbilskoncernen Volvo går samman med lastbilstillverkarna Daimler och Iveco samt oljebolagen OMV och Shell. Målet är bland annat 10 000 vätgaslastbilar under andra halvan av decenniet.

Publicerad

Samarbetsgruppen som fått namnet H2Accelerate anser att en storskalig användning av vätgasdrivna lastbilar är det som krävs för att möta den europeiska ambitionen om nettonollutsläpp år 2050. Volvo, Daimler, Iveco, OMV och Shell ingår. Syftet är att arbeta fram förutsättningar för en stor satsning på vätgaslastbilar i Europa.

“Samtidigt som ett växande antal regeringar och företag ansluter sig till den gemensamma visionen om ett energisystem utan utsläpp, anser bolagen inom H2Accelerate att vätgas är ett nödvändigt bränsle för att fullständigt få bort koldioxid ur lastbilssektorn”, skriver Volvo i ett pressmeddelande.

I första fasen ska ett 100-tal lastbilar sättas på vägarna i utvalda kluster. Samtidigt ska ett 20-tal tankstationer med hög kapacitet byggas och utvärderas.

I andra fasen, som inleds under andra halvan av 2020-talet, kommer tusentals bränslecellslastbilar att serieproduceras. Fler än 10 000 lastbilar ska snabbt uppnås. Tankstationer kommer samtidigt att byggas ut så att de täcker ”stora korridorer” i Europa.

Volvo och Daimler har sedan tidigare tecknat avtal om att bilda ett samriskbolag för utveckling av bränslecellssystem.