Fordon

Virgin Galactic – första rymdresan från Spaceport America

Efter släppet från moderfarkosten nådde VSS Unity Mach 3 och en höjd på 89 km. Foto: Virgin Galactic
Efter släppet från moderfarkosten nådde VSS Unity Mach 3 och en höjd på 89 km. Foto: Virgin Galactic

Det var den tredje rymdresan för VSS Unity, men första gången som Virgin Galactic genomförde en flygning från sin rymdhamn i New Mexico.

Publicerad Uppdaterad

Richard Bransons rymdbolag har tidigare siktat på att ta turister ut i rymden 2022, förutsatt att de är villiga att betala 1,7 miljoner kronor för biljetten och dessutom genomföra ett träningsprogram inför resan.

Nu har Virgin Galactic genomfört den första bemannade rymdresan från sin rymdhamn i New Mexico, rapporterar bolaget.

Även om det var premiär för Spaceport America så är New Mexico den tredje amerikanska delstaten som har varit utgångspunkt för Virgin Galactics rymdresor.

Utförde uppdrag åt Nasa

Efter att moderskeppet VMS Eve släppte VSS Unity så nådde farkosten Mach 3, och en höjd på 89 km. Landningen genomfördes problemfritt.

Bakom spakarna satt CJ Sturckow, som har varit pilot under samtliga tre flygningar. Han hade sällskap av piloten Dave Mackey.

Under flygningen genomfördes experiment för Nasas Flight Opportunities Program, ett uppdrag som bidrar med intäkter till Virgin Galactic. Bolaget samlade också in den data som krävs för att få FAA:s licens för återanvändbara rymdfarkoster.

Tillsammans med annan insamlad data utvärderas VSS Unitys uppdaterade horisontella stabilisatorer inför nästa steg.

En nog så viktig uppgift är att ta lockande bilder, eftersom hela verksamheten baseras på privatpersoner som drömmer om att få vara astronauter. Se klippet när VSS Unity släpper från moderfarkosten och tänder sin raket.