Hundratals har köpt en biljett till rymden – snart kan första resan bli av

2021-04-12 14:05  
Det här är Virgin Galctics senaste rymdfarkost, kallad VSS Imagine. Foto: Virgin Galactic/Mega 

Redan tidigt 2022 vill Virgin Galactic komma i gång med sina rymdresor. För att få åka med måste du betala minst 1,7 miljoner kronor, och genomgå ett särskilt träningsprogram.

Den 12 april 2021 har det gått 60 år sedan den sovjetiske kosmonauten Jurij Gagarin blev den första människan i rymden. I dag väntar rymdturismen runt hörnet. 

Richard Bransons Virgin Galactic jobbar på att kunna skicka privatpersoner ut till rymden mycket snart. Enligt nyhetsbyrån AFP har drygt 600 personer redan köpt biljetter för att få resa med bolaget. Priset? Mellan 200 000 och 250 000 dollar, eller cirka 1,7–2,1 miljoner svenska kronor. Och tusentals står på väntelistan. 

Går allt som det ska hoppas Virgin Galactic ta med sin första privatresenär ut i rymden redan tidigt nästa år.

Läs mer: James Webb-teleskopet ska se till tidernas begynnelse  

Bezos Blue Origin satsar också på rymdturism

En förutsättning för att få följa med på färden är att man genomgår ett särskilt träningsprogram, som varar i två dagar. Här ingår bland annat test i en centrifug, som ska simulera g-kraften. 

– Den äldste jag har tränat var 88 år gammal, berättar Glenn King, som är chef för det privata bolaget National Aerospace Training and Research Center som redan har tränat drygt 400 framtida Virgin Galactic-resenärer. 

Även Jeff Bezos Blue Origin satsar på rymdturism. Men när bolaget inleder sina resor med privatpersoner står inte klart. 

Elon Musks rymdbolag Space X planerar för en första privatfinansierade bemannad flygning av en Dragon 2-rymdfarkost i höst. Besättningen kommer att bestå av fyra personer.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt