Fordon

Vill du köpa en elbil får du ställa dig i kö

Fler laddmöjligheter skulle få fler att välja elbil, anser Sanna Kaipia, Nissan Sverige.Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Fler laddmöjligheter skulle få fler att välja elbil, anser Sanna Kaipia, Nissan Sverige.Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

På jakt efter en elbil eller laddhybrid? Då får du ställa dig i kö. Det nya bonus malus-systemet har lett till rusning av laddbara bilar i Sverige.

Publicerad

Sedan det nya bonus malus-systemet infördes den 1 juli har efterfrågan på laddbara bilar ökat kraftigt i Sverige.

Suget på de nya högre subventionerna har lett till att väntetiderna för en del modeller blivit längre och bland vissa tillverkare råder akut lagerbrist, rapporterar Dagens Nyheter.

– Den som beställer en laddhybrid i dag kan räkna med att få bilen med början efter årsskiftet. Det gäller samtliga våra hybrider, säger Volvo Cars informationschef Annika Bjerstaf till Dagens Nyheter.

Det nya skattesystemet innebär att subventionen för elbilar har höjts med 50 procent till 60|000 kronor. För laddhybrider baseras istället bonusen på utsläpp av koldioxid, med lägre utsläppsnivåer ges större subventioner. Ett annat tillägg i bonus malus är att gasbilar subventioneras med 10|000 kronor.

I och med införandet av bonus malus ökade antalet nyregistreringar av bilar kraftigt i Sverige. Andelen laddbara samt gasdrivna nyregistrerade bilar ökade med 21 procent i juli, jämfört med samma period i fjol.

Enligt branschorganisationen Bil Sweden kommer dock andelen registreringar av bonusbilar avta och landa på omkring 9 procent 2018, enligt Dagens Nyheter.