Vietnam lanserar Vinfast – landets första bilmärke

2018-09-12 08:23  

Visst har man haft fordonsproduktion, men nu sjösätter Vietnam sitt första riktiga bilmärke – med två modeller. Med italiensk design hoppas Vinfast kunna exportera sin sedan och crossover.

Vinfast har tidigare tillverkat fordon som bussar, motorcyklar och elskotrar. Nu tar företaget steget och lanserar Vietnams första riktiga bilmärke, med sikte på export. Under nästa år kommer man introducera en fyradörrars sedan i storbilsklassen, och en stor crossover på den inhemska marknaden. 2020 ska bilarna börja gå på export, och fem år senare hoppas företaget ha nått en halv miljon tillverkade fordon per år.

Läs mer: Apple utvecklar ett bilsystem för att göra vägarna säkrare

Det finns ännu inga detaljer om modellernas drivlinor. Genom sin övriga fordonstillverkning har företaget samarbeten med Bosch, Siemens, LG, BMW och General Motors. Vinfast hävdar också att tyska komponenter ska ingå i modellerna.

I oktober kommer Vinfast visa upp de två fordonen på bilmässan i Paris. Företaget gör en stor sak av att utseendet har bestämts av det vietnamesiska folket – designen är dock utvecklad i Europa.

Folket fick rösta fram designen

Fyra italienska studios fick vardera skicka in fem skisser på sin bildesign, och sedan har landets innevånare fått rösta på det bidrag de gillar bäst. 62 000 personer deltog, och deras val föll på Italdesign. Byrån vidareutvecklade sin design hos legendariska Pininfarina, och enligt vissa blev det anrika designföretagets formgivning denna gång lite generiskt. Men beställaren är mycket nöjd med resultatet.

– Den starkt särpräglade designen – förstärkt av eleganta linjer och fina detaljer, ger våra bilar en rad distinkta höjdpunkter. Först och främst utgår de från v-logon i grillen, som dels syftar till landet Vietnam – men även till varumärkena Vingroup och Vinfast. I samarbete med Pininfarina har vi noggrant skulpterat varje linje i karossen för att de ska utstråla den naturliga skönheten i Vietnam, samt folkets dynamiska egenskaper och varma hjärtan, genom ett modernt formspråk i världsklass, säger David Lyon, designchef på Vinfast till Forbes.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt