Fordon
Utvecklar mjukvaran för Venus uppblåsbara vinge
Vid Venus ska farkosten pumpa upp sig själv med vätgas, för att sedan utforska planeten. Nu tas mjukvaran fram som gör vingen autonom.
Nasa har planer på att skicka två rymdsonder till Venus mellan 2028 och 2030. Man hoppas bland annat få svar på hur planeten utvecklades från att vara jordlik till dagens ogästvänliga miljö – samt ta reda på om det någonsin har existerat ett hav. Men det finns ännu en intressant fråga som tarvar svar.
Enligt en studie från 2020 skulle förekomsten av biomarkören fosfin kunna tyda på att Venus moln innehåller liv (som andra forskare dock spelat ned betydelsen av senare). Redan för sju år sedan presenterade Northrop Grumman projektet the Venus Atmospheric Maneuverability Platform (VAMP). Det handlar om en uppblåsbar flygande vinge som är tänkt att svepa ner genom planetens övre atmosfär för att göra mätningar.
Mjukvara för autonomi
Nu har ingenjörer vid West Virginia University börjat utveckla mjukvara som gör det möjligt för vingen att genomföra uppdraget autonomt. Optimerade rutter ska ge maximal tid i luften genom att utnyttja vindarna. Samtidigt hindrar gasens lyftkraft farkosten från att tränga djupare än 50 km ner i atmosfären, för därefter blir temperaturerna för höga. Så vitt universitetet vet så är det den första mjukvaran som utvecklas för den här typen av uppblåsbara robotfarkoster.
Northrop Grumman har tidigare tänkt sig att den flygande vingen ska ha en spännvidd på 55 meter. Den kan ligga hopvikt i en rymdfarkost för att sedan pumpa upp sig själv med vätgas. Den mängd energi som behövs för att driva propellrarna dagtid samlas in av solpaneler, och på planetens skuggsida håller sig vingen i luften med uppbackning från gasens lyftkraft.
– En av idéerna inom vårt projekt är att förlänga farkostens batteritid genom att planera energieffektiva flygrutter, vilket därmed skulle öppna för att den även kan flyga nattetid, säger forskaren Guilherme Pereira i universitetets pressmeddelande.