Nasas nya rymduppdrag: ”Förstå hur Venus blev en infernoliknande värld”

2021-06-03 07:15  
Planeten Venus. Arkivbild. Foto: Nasa/JPL-Caltech/AP/TT

För första gången på över 30 år planerar Nasa att åka till planeten Venus. Vår närmaste planets ogästvänliga atmosfär och geologi ska undersökas.

Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa vill skicka två rymdsonder mellan 2028 och 2030.

– De här två systerexpeditionerna syftar båda till att förstå hur Venus blev en infernoliknande värld, där bly smälter vid ytan, säger den nytillträdde Nasa-chefen Bill Nelson.

Det ena projektet har fått namnet Davinci plus och ska djupanalysera Venus täta atmosfär, främst bestående av koldioxid. En sond kommer att skickas ner genom atmosfären och dess svavelsyramoln, för att mäta förekomsten av ädelgaser och andra grundämnen och på så sätt ta reda på hur atmosfären bildades.

Expeditionen ska också försöka fastställa om det en gång i tiden fanns ett hav på Venus.

Läs mer: Stökigt rymdväder kan stoppa nya månresor

Davinci plus kommer även att ta de första högupplösta bilderna på Venus unika geologiska terräng som kallas tessera, som närmast kan jämföras med jordens kontinenter.

Det andra projektet har fått namnet Veritas, där en sond i omloppsbana runt Venus kommer att kartlägga planetens yta för att fastställa dess geologiska historia. Med hjälp av en sorts radar och infraröd strålning ska den bland annat ta reda på om det finns aktiva vulkaner på planeten och om det sker jordbävningar.

Tyskland, Italien och Frankrike medverkar i projektet.

Läs mer: Virgin Galactic – första rymdresan från Spaceport America

– Det är häpnadsväckande hur lite vi vet om Venus, men de sammanlagda resultaten av dessa expeditioner kommer att ge oss svar om allt från molnen, till vulkanerna och enda ner till dess kärna, säger Tom Wagner, forskare vid Nasa.

Senaste gången en rymdfarkost från Nasa lade sig i omloppsbana runt Venus var 1990, men andra farkoster har flugit förbi planeten sedan dess.

Fakta: Venus

Venus är Jordens närmaste planet och är ungefär lika stor. Den är synlig från Jorden på morgonen. Det är den planet som är näst närmast solen (efter Merkurius).

Venus roterar långsamt runt sin egen axel, i motsatt håll jämfört med Jorden och de flesta andra planeterna, och en Venusdag är 243 jorddygn.

Eftersom ett år på Venus motsvarar 225 jorddygn innebär det att Venusdygnet är längre än dess år.

Ytan är solid med ett vulkaniskt landskap med utbredda slätter. Temperaturen är omkring 465 grader Celsius (425 på natten). Att molnen består av svavelsyra gör den än mindre gästvänlig.

Venus är döpt efter kärleksgudinnan i den romerska mytologin.

Källor: Nasa, NE, Nature

Mer om: Venus Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer