Fler forskare motbevisar teorin om möjligt liv på Venus

2021-01-28 11:15  
Illustration av planeten Venus. Foto: Illustration: Science Photo Library

Hösten 2020 meddelade forskare den glada överraskningen: de hade hittat spår av fosfin på Venus. Nu kommer ytterligare en studie som tillbakavisar teorin. 

Det var i september 2020 som forskare meddelade att de hittat spår av fosfin på Venus. Det var en uppseendeväckande nyhet, eftersom fosfin på jorden kan produceras av levande organismer. Kunde det här vara ett tecken på att det skulle kunna finnas liv även på Venus? 

Sedan den ursprungliga studien publicerades har flera forskare väckt tvivel om slutsatsen. Dit sällar sig nu även en forskargrupp vid University of Washington.  

Forskarna har tittat närmare på de observationer som originalstudien bygger på. Resultatet? Det var sannolikt inte fosfin man hittade spår av, utan svaveldioxid.  

Svaveldioxid är en vanlig kemisk förening i Venus atmosfär, och är inte gynnsamt för liv.

Absorberar radiovågor

Både den ursprungliga studien och den nya tolkningen bygger på kunskapen att föreningar absorberar unika våglängder i det elektromagnetiska spektrat. Forskare kan utifrån detta titta på till exempel radiovågor och ljus som planeter skickar ut för att lära sig mer om deras kemiska sammansättning.  

Fosfin och svaveloxid absorberar båda radiovågor nära de 266,94 gigahertz som forskare upptäckte kom från Venus 2017. Med hjälp av nya observationer och analyser har man försökt avgöra vilken förening det faktiskt handlar om, med olika resultat. 

Studien har publicerats på preprint-sajten Arxiv och accepterats av The Astrophysical Journal.  

Ania Obminska

Mer om: Venus Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt