Fordon

USA:s flotta har fått sin första robotbåt

Mine Countermeasures Unmanned Surface Vehicle letar upp sjöminor utan mänsklig inblandning. Foto: U.S. Navy
Mine Countermeasures Unmanned Surface Vehicle letar upp sjöminor utan mänsklig inblandning. Foto: U.S. Navy

Minsveparen kan utföra sina uppdrag utan besättning. Den är ett första steg i U.S. Navys ambition om en hybridflotta.

Publicerad

Amerikanska flottan driver ett program för att introducera robotiserade fartyg, och nu är det första redo att tas i drift. Det skriver Naval Sea Systems Command.

Byggd av aluminium

Minsveparen kallad "Mine Countermeasures Unmanned Surface Vehicle" är byggd av aluminium. Storleken har ännu inte angivits, men den kommer att ta över uppgifterna från dagens minsvepare i den 68 meter långa Avenger-klassen, samt helikoptern MH-53E Sea Dragon. Det skriver New Atlas.

Själva tekniken, Unmanned Influence Sweep System (UISS), har genomgått alla nödvändiga tester, och utöver att navigera självständigt kan det aktuella fartyget även leta efter olika typer av sjöminor utan mänsklig inblandning, med en akustisk- eller magnetisk minsvepare.

Drar drygt 1,8 ton

Trots kapaciteten beskrivs farkosten som semi-autonom av U.S. Navy då den kan fjärrstyras från andra fartyg eller från land. På en dieseltank får minsveparen 20 timmars operativ tid, då med en räckvidd på 140 km.

Båten har kapacitet för att dra drygt 1,8 ton, och kan då exempelvis släpa sidoseende- eller framåtseende ekolod, samt system för att neutralisera minor, icke dödliga vapensystem eller sensorer för spaning/övervakning. Enligt Marine Link kommer prislappen för att bygga ett exemplar vid Bollinger Shipyards att landa på drygt 138 miljoner kronor.