Upptäckten: Ska göra däck – på matrester

2017-04-27 14:06  

Snart kan morgonens frukostlämningar hamna i dina däck. Forskare har upptäckt att äggskal och tomater är ett utmärkt alternativ till kimrök. Faktum är att matresterna övertrumfar ämnet på vissa områden.

Fordonstekniken tar stora kliv. Alternativa drivmedel, eldrivlinor och autonoma fordon är det senaste. Men oavsett teknik rullar allt fortfarande på däck – och sulorna bygger ännu så länge på samma grundprincip som när bilen var ung.

I forskning har man experimenterat för att hitta mer miljövänliga och hållbara materialalternativ – och nu kan man ha hittat en lösning. Katrina Cornish vid Ohio State University har upptäckt att vissa matrester faktiskt kan ersätta kimrök i däck.

I tester har en matrest-ersättning faktiskt visat på bättre prestanda än kimrök – något som på sikt kan göra att man hittar nya användningsområden för gummi.

– Däcksindustrin växer snabbt och vi behöver inte bara mer naturgummi, vi behöver även mer fyllnadsmedel. Antalet däck som produceras ökar, så all kimrök som kan tillverkas går åt. Det finns inte längre något överflöd, säger Cornish i en kommentar på Ohio State Universitys sajt.

Läs mer:

Läs mer: Continental visar maskrosdäck för tunga fordon

Cornish, som väntar på att få patent på sin upptäckt, använder sig av äggskal och tomatskal i sin kimröksersättare. Och om man skalar upp hennes metod så innebär den tre stora fördelar: däckproduktionen blir mer hållbar, användandet av olja minskar – och mat som skulle skickas till soptippen minskar.

– Vi föreslår inte att det ska samlas in äggskal från frukostbord, vi går direkt till den största källan, säger Cornish.

Med det menar hon matindustrin. Bara i USA konsumeras det nästan 100 miljarder ägg varje år – hälften av dessa används vid fabriksproduktion av mat – och producenterna får betala för att bli av med äggskalen. Tomat är även det något som storkonsumeras, men den största delen konserveras eller används i matproduktion – och där vill man inte ha skinnet.  I båda fall kan oönskade restprodukter användas till något positivt.

Läs mer:

Läs mer: Ökenbuske alternativ till kautschuk i bildäck

Men varför äggskal och tomatskal? I sin forskning har Cornish team på universitetet upptäckt att äggskalets porösa mikrostruktur innebär att det får en större kontaktyta mot gummit – vilket ger gummibaserade material ovanliga egenskaper. Tomatskal å sin sida är mycket stabilt vid höga temperaturer och kan även användas för att generera material med bra prestanda.

Det nya matrest-gummit skiljer sig även mot det klassiska däcket genom att det inte är svart – utan mer brunrött. Nu tittar man på alternativ för färgning.

Felix Björklund

Mer om: Däck

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt