Ökenbuske alternativ till kautschuk i bildäck

2015-09-18 11:27  

Latex från den snabbväxande ökenbusken guayule kan bli en billig ersättare till naturgummi från kautschukträd vid tillverkning av bildäck.

Fortfarande är naturgummi överlägset syntetisk gummi från olja vid tillverkning av däck till fordon. Speciellt däck som utsätts för stora påfrestningar, som flygplansdäck och däck till stora entreprenadmaskiner och lastbilar, är beroende av stora mängder naturgummi som har överlägsna egenskaper när det gäller hållbarhet.

Gummiträdet, Havea brasiliensis, kommer ursprungligen från Sydamerika, men plågas där svårt av mjöldagg så att endast 1 procent av världsproduktionen kommer från denna kontinent. De stora producenterna finns i Asien i länder som Thailand, Indonesien och Malaysia.

Produktionen och prissättning blir därmed beroende av förhållandena i dessa länder. Just nu ligger världsmarknadspriset på 12 kr/kg, men så sent som 2011 låg det på 37 kr/kg. Under andra världskriget tog den japanska ockupationsmakten kontroll över 90 procent av världsproduktionen, vilket visar känsligheten.

Amerikanska jordbruksdepartementet USDA satsar nu forskningsmedel på att hitta alternativ till kautschukträdet för latexproduktionen. Störst intresse visar man nu för ökenbusken guayule, Parthenium argentatum, som kan odlas på före detta bomullsplantager i delstater med stora ökenliknande områden som Texas, Arizona och New Mexico.

Fördelen med guayule är att busken kan skördas två år efter sådd. Ett kautschukträd behöver sju år på sig för att kunna tappas på latex i en arbetskrävande manuell process. Guayule kan skördas maskinellt. När man pressat ur latex från busken kan resterna användas för att utvinna bioenergi.

Däcktillverkaren Cooper testar sedan en månad bildäck där delar av däcket har tillverkats av latex från ökenbusken. 2017 hoppas tillverkaren ha en prototyp klar som helt är byggd på latex från guayule.

Företaget Panaridus ska enligt nyhetsbyrån Bloomberg kunna leverera fröer för att odla guayule på 100000 hektar och har kontaktat ett flertal odlare på orter som lämpar sig för busken.

Det skulle räcka till att försörja 16 procent av USAs behov av naturgummi.

Håkan Abrahamson

Mer om: Gummi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt