FORDON

Ulf Kristersson om Tesla: ”Svensk lagstiftning är tydlig”

”Svensk lagstiftning är tydlig och svensk tradition på arbetsmarknaden är tydlig”, säger statsminister Ulf Kristersson.
”Svensk lagstiftning är tydlig och svensk tradition på arbetsmarknaden är tydlig”, säger statsminister Ulf Kristersson.

Statsminister Ulf Kristersson (M) förväntar sig att elbilstillverkaren Tesla och facket IF Metall löser striden om kollektivavtal.

Publicerad

– Svensk lagstiftning är tydlig och svensk tradition på arbetsmarknaden är tydlig, så jag förväntar mig att man löser det här på ett normalt sätt parterna emellan, säger han till TT.

Enligt facket motsätter sig Tesla att teckna kollektivavtal för de anställda i Sverige. Sedan den 27 oktober råder strejk på bolagets svenska anläggningar.

– Det finns också hjälp för att kunna lösa den sortens konflikter, regeringen lägger sig inte i detta. Men vi förväntar oss att man sköter det på det sätt som vi vill ha svensk arbetsmarknad, säger Ulf Kristersson.

På onsdagsförmiddagen återupptogs förhandlingarna mellan Tesla och IF Metall, på hemlig ort. Vid lunchtid meddelade facket att de fortsätter på måndag.

Från fredag den 3 november utvidgas varslet till att även gälla 17 andra verkstäder där fler bilmärken hanteras, men där bara arbetet med Teslabilar sätts i blockad. Ytterligare fyra verkstäder varslas från den 10 november.

Dessutom har Transport varslat om en sympatistrejk riktad mot fyra svenska hamnar. Konfliktåtgärden tar sikte på att inga importerade Teslabilar ska lastas iland från fartyg. Den blockaden startar den 7 november om ingen överenskommelse nåtts mellan parterna innan dess.