Fordon

Uber avslöjar ny prototyp för sin flygtaxi

Foto: Uber Technologies
Foto: Uber Technologies
Foto: Uber Technologies
Foto: Uber Technologies

Taxitjänsten Uber försöker skaka dödolyckan i Arizona av sig – och fokusera på framtiden. Nu har de avslöjat en ny prototyp för framtidens flygtaxi. Förhoppningen är att ha igång sin nya service 2023.

Publicerad

Det var på sin konferens Elevate som gick av stapeln i Los Angeles som Uber avslöjade sitt senaste koncept på en flygande bil. Förvisso ser det hela ut mer som en drönare än någon bil.

Flygbilen är en prototypdesign på det som företaget hoppas ska vara världens första flygtaxi, och målet är att Uber ska ha sin flygande business igång redan om fem år. Utseendemässigt ser farkosten ut som det man får om man kombinerar grundidén för ett flygplan med de från en helikopter.

Totalt har den fem motorer. Av dessa är fyra försedda med dubbla ovanpå varandra monterade rotorsystem för att ge lyftkraft. Den sista är en vertikalmonterad fembladig propellermotor som ska ge framdrift. Om någon motor skulle haverera ska de andra klara av att landa.

Uber skriver: ”Initiala experiment med det här konceptet har visat potentialen för markant tystare gång än traditionella rotorblad och förbättrad totalprestanda”.

Flygtyget ska ha en elektrisk drivlina och enligt Uber ska den flyga på mellan 300- och 600 meters höjd. Visionen är att tusentals av dessa taxidrönare ska transportera folk mellan ”skyports” och att dessa flygportaler ska klara av 200 start/landningar i timmen. Till en början kommer flygtaxin ha en pilot ombord, men på sikt så ska de kunna flyga autonomt.

Konceptet må vara intressant, men troligtvis kommer den slutgiltiga produkten inte att se ut så här. Designen är snarare en referensplattform för industripartners som Bell Helicopters, Embraer och Pipstrel.

Elevate-konferensen som hölls var den andra i sitt slag. Den samlar representanter från flygindustrin, fastighetsvärlden, infrastruktur och olika myndigheter. Men även om Uber har högtflygande planer på att få igång det hela – finns det väldigt många hinder på vägen.

Det finns de som tror att regler och krav kan vara för svåra att överbrygga för att en flygande taxitjänst ska kunna utföras på något rimligt sätt.