Fordon

Tyska diskussionen om diesel: Uppdatering eller totalförbud

I dag diskuteras dieselbilarnas framtid i Tyskland. Foto: Pixabay
I dag diskuteras dieselbilarnas framtid i Tyskland. Foto: Pixabay

Uppdatering av motormjukvaran – eller ett framtida totalförbud? I dag träffar tyska politiker företrädare för bilindustrin i Berlin för att diskutera dieselbilens framtid.

Publicerad Uppdaterad

Cheferna för biltillverkarna Volkswagen, Audi, BMW, Porsche, Daimler, Opel och tyska Ford står på inbjudningslistan när Tysklands trafikminister Alexander Dobrindt (CSU) och miljöminister Barbara Hendricks (SPD) bjuder in till dieseltoppmöte i Berlin.

Tillsammans med delstatspolitiker och fackrepresentanter ska de försöka hitta lösningar på den dieselkris som diskuterats häftigt i Tyskland under sommaren.

Mötet sker i skuggan av en dom i Stuttgart förra veckan som bäddar för ett kommande förbud mot dieselbilar i staden, något som kan få stora följder även på andra håll i landet.

Läs mer om dieselskandalen här!

Förtroendet för den tyska bilindustrin har också fått sig en törn efter en rad avgasskandaler – kända bilföretag anklagas för att ha fuskat med mjukvaran i motorerna för att skönmåla utsläppsnivåerna.

Läs mer:

Biltillverkarna vill se en lösning som går ut på att uppdatera mjukvaran i dieselmotorer för att minska utsläppen, medan miljöorganisationer helst vill få till stånd ett totalförbud mot dieselbilar.

Även tongivande ledande experter har uttryckt stöd för en framtid där industrin satsar på el i stället för anpassningar av dieseltekniken.