Ny statistik: Andelen dieselbilar sjunker

2017-07-03 16:05  
Dieselbilen är dödsdömd, enligt forskaren Mikael Wickelgren Foto: Imago stock/IBL

Den svenska bilförsäljningen är på väg mot ett nytt rekordår. Däremot tappar dieselbilar marknadsandelar, visar ny statistik.

Enligt forskaren Mikael Wickelgren är det här ett av många tecken på en biltyp på dekis.

Rekordmånga bilar registrerades i Sverige för juni och för första halvåret 2017, enligt statistik från branschorganisationen Bil Sweden. Under månaden minskade däremot andelen dieslar av de totala nybilsregistreringarna till 51,5 från 54,1 procent, jämfört med samma period förra året.

Enligt Bil Swedens vd Bertil Moldén är det inget att haka upp sig på.

– Vi pratar fortfarande om en majoritet av dieslar. Dessutom kommer nya bränslen för dieselmotorer som hydrovegetabilisk olja att ersätta de äldre och mer miljöfarliga modellerna, säger han.

Men Mikael Wickelgren, fordonsforskare vid Högskolan i Skövde, tror inte att det kommer att hjälpa dieseln att behålla samma marknadsandel.

– Det är klart att man kan laborera med andra bränslen. Men ingen av de lösningarna har egentligen slagit igenom tillräckligt, säger han.

Enligt Wickelgren handlar det i slutändan om att förbränningsmotorer i dieslar är usla på att omvandla energin i bränslet till rörelseenergi.

– För dieselbilar omvandlas 30-40 procent till rörelseenergi medan motsvarande siffra för elbilar är 90 procent. I en överskådlig framtid kommer man knappast kunna utveckla en dieselmotor som effektivt kan omvandla energin i bränslet på liknande nivåer.

Kritiken mot dieselfordons utsläpp av kväveoxider har också satt stora spår på politisk nivå. Redan nu har Oslo och Stuttgart infört tillfälligt förbjud mot dieselbilar för att stoppa akut höga och hälsofarliga luftföroreningar.

Ytterligare ett tecken på dieselns utveckling går att se på bilindustrin, enligt Wickelgren.

– Alla stora biltillverkare har fattat grejen och jobbar stenhårt för att elektrifiera bilar. Volvo har till exempel sagt att de ska presentera helelektriska bilar 2019. När man själva går ut med det är det ett tecken på att man svarar på kundens framtida förväntningar, säger han och fortsätter:

– Det kommer att bli svårt för dieselbilar att konkurrera på en marknad som ställer krav på energieffektivitet. Alla vet att dieseln kommer att dö ut. Det är mest en fråga om i vilken hastighet det kommer att ske.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt