Fordon

Tysk kritik i tankstriden

Tyska regeringen uppmanar USA att göra om reglerna för upphandling av 179 tankflygplan så att Airbus inte diskrimineras.

Publicerad

Airbus har via moderbolaget EADS och den amerikanska samarbetspartnern Northrop-Grumman hoppat av anbudstävlingen om de 179 tankflygplanen till USAs flygvapen. Upplägget är anpassat för att konkurrenten Boeing ska få ordern, anser avhopparna.

Det har i sin tur fått Tysklands regering att rikta kritik mot de amerikanska upphandlingsreglerna, rapporterar nyhetsbyrån dpa.

Ordern på de 179 planen beräknas vara värd 35 miljarder euro, alltså omkring 350 miljarder kronor.

Beställningen av planen har genom åren böljat mellan de båda flygplanstillverkarna. Boeing fick först kontraktet, men förlorade det sedan en mutskandal uppdagades. När kontraktet senare gick till Airbus överklagade Boeing, och i den senaste upphandlingen anses förutsättningarna gynna Boeing.

Avhoppet ska därför ses som en demonstration mot USAs regering.

Flyg- och rymdföretaget EADS redovisar för 2009 en nettoförlust på7,6 miljarder kronor, jämfört med en vinst året innan på drygt 15 miljarder kronor.

Främst är det tillverkningen av jätteflygplanet A380 som blivit avsevärt dyrare än beräknat, och de tunga kostnaderna för militärtransportplanet A400M, som drar ner resultatet.