Två nya sprickor i Estonias skrov upptäckta

2021-07-12 13:16  

Två tidigare okända sprickor har hittats på Estonias skrov, bekräftar René Arikas, chef för den estniska haverikommissionen för TT. Sprickorna är 10–15 meter långa. Det är oklart om de har uppstått i samband med eller efter förlisningen.

Jonas Bäckstrand, på Statens Haverikommission, bekräftar att det är nya okända sprickor. Han säger att det är intressant, men "att det finns en risk att man övertolkar data innan man har den samlade bilden".

Därför vill vi vara försiktiga med att dra några slutsatser innan våra experter har sammanställt datan, säger han till TT.

Sprickorna hittades under de nya undersökningarna som just nu bedrivs vid Estonias vrakplats under tio dagar. Bakgrunden till undersökningarna är de uppgifter om hål i Estonias styrbordssida som visades i en tv-dokumentär i höstas.

Läs mer: Så ska forskningsfartyget undersöka Estonias vrak

Förstudiens syfte är att avgöra vilka åtgärder som behövs för att fortsatt kunna granska hålen i vraket. Operationen har möjliggjorts i och med en ändring i lagen om gravfriden från och med den 1 juli.

Data om fartyget och bottenförhållanden samlas in med hjälp av ekolod och sonarmetoder och kommer att analyseras med hjälp av forskare från Stockholms universitet.

Läs mer: Här är tekniken som ska ge svar på Estonia-gåtan

Mer om: Estonia Sjöfart

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt