FORDON

Transport hotar med blockad mot Tesla: ”Behöver omfattas av schyssta villkor”

Tommy Wreeth, förbundsordförande i Transport. Arkivbild.
Tommy Wreeth, förbundsordförande i Transport. Arkivbild.

Fackförbundet Transport hotar att stoppa all lastning och lossning av Tesla-bilar i hamnarna, som en sympatiåtgärd för att stödja IF Metall.

Publicerad Uppdaterad

Tidigt på fredagsmorgonen inleddes en strejk på Teslas svenska verksamheter. Bakgrunden är Teslas ovilja att teckna kollektivavtal med IF Metall.

Nu varslar LO-förbundet Transport om sympatiåtgärder i form av en blockad mot all lastning och lossning av Tesla-bilar i fyra hamnar.

– Vi fick en begäran om sympatiåtgärder från IF Metall i måndags och styrelsen har nu beslutat att stötta IF Metall, och att stötta den svenska modellen, säger Tommy Wreeth, Transports förbundsordförande.

Han understryker att här i Sverige går det till så att företag tecknar kollektivavtal. Det går inte an för utländska företag att komma hit och sätta upp egna regler.

Håller sig till svenska regler

– Man håller sig till de regler som gäller här. Det här är oerhört viktigt.

Blockaden från Transport kommer att gälla för hamnarna i Malmö, Södertälje, Göteborg och Trelleborg, berättar han.

– Det är stopp för att lossa Teslabilar. Blockaden är satt till enbart Tesla, men det är sällan som det kommer en båt med enbart Teslabilar.

Rent hypotetiskt skulle det kunna gå att byta hamn, konstaterar han, men det blir ganska svårt. Det är stora båtar, och det krävs runt 100 personer för lossningen. Andra, mindre hamnar har svårt att skaka fram så många hamnarbetare.

Transports sympatiåtgärd träder i kraft den 7 november klockan 12.00 om inte ett kollektivavtal tecknats mellan IF Metall och Tesla. Om det kan bli aktuellt med ytterligare åtgärder kan han inte säga.

– Det här är det som vi bedömt nödvändigt nu.

Fråga för hela den svenska arbetarrörelsen

Frågan är om andra fackförbund kan väntas följa Transports exempel och ta till sympatiåtgärder.

– Det skulle jag tro. Men jag talar bara för Transport. Fast det här är en fråga för hela den svenska arbetarrörelsen, säger Tommy Wreeth.

TT har sökt IF Metall angående andra förbunds eventuella sympatiåtgärder, men IF Metall vill inte säga något om detta.