Fordon

Teslas nya dator ökar prestandan i bilarna med 2000 procent

Foto: David Zalubowski
Foto: David Zalubowski

Bättre autopilot och på sikt helt självkörande bilar. Det ska bli verklighet tack vare en ny kraftfull datorenhet som Tesla designat helt själva.

Publicerad

Tesla ligger redan i framkant bland biltillverkarna med sin autopilot, och snart kommer den att få en rejäl uppgradering tack vare en ny dator.

Inom ett halvår ska alla bilar som lämnar bandet ha den nya datorn ombord, skriver Teslas vd Elon Musk på Twitter. Bilägare som köpt tillägget ”total självkörningsförmåga” på sin Tesla kan uppgradera till den nya bildatorn gratis när den är klar, annars går den att köpa till för cirka 5 000 dollar.

Tesla har inte gett några exakta specifikationer på den nya datorn, men Elon Musk säger att den ger en prestandaökning på mellan 500 och 2 000 procent. Precis som andra datorer i självkörande bilar förlitar den sig på grafikprocessorer för att snabbare kunna analysera sensordata.

I dag använder Tesla en äldre version av Nvidias Drive-dator för att bearbeta sensordata och driva autopiloten. I slutet av förra året gick Tesla ut med att de börjat jobba på att designa en egen dator som ska ersätta Nvidias, ett projekt de arbetat med i tre års tid vid det här laget.

Tidigare har Elon Musk sagt att Nvidias dator kan analysera 200 bildrutor i sekunden från bilens kameror. Teslas nya dator ska klara över 2 000 bildrutor i sekunder och är skräddarsydd för att hantera sensoruppsättningen i en Model S, X eller 3.