Teslas nya celler får Semi att matcha andra lastbilar

2021-08-17 07:36  
Teslas 4680-cell har en lägre vikt och en högre energitäthet. Foto: Tesla

Enligt Tesla ska deras Semi kunna ta minst lika mycket gods som konventionella lastbilar – tack vare den nya generationens battericeller. 

Med dagens batteriteknik blir en ellastbil ofrånkomligt tyngre än diesellastbilar, och experter har tidigare spekulerat om att Tesla Semi skulle kunna tappa så mycket som 1 ton i last jämfört med de konventionella konkurrenterna.´

Men nu hävdar tillverkaren att så inte blir fallet – det rapporterar Electrek. Enligt Tesla Impact Report 2020 kommer deras ellastbil att kunna bära en minst lika stor last som dieselfordonen. Påståendet bygger delvis på att både USA och EU har valt att tillåta en högre maxvikt för ellastbilar – på 0,9 ton respektive 2 ton för de två marknaderna.

Läs mer: De tillverkar ”hjärtat” i bränsleceller – väntar sig en boom

Den andra faktorn är bolagets uppdaterade batteriteknik. När Tesla Semi presenterades gav batteripacken på 600 kWh samt 1 000 kWh en räckvidd på 483 km alternativt 805 km. Bara för det mindre alternativet låg batterivikten på drygt 3,6 ton.

Teslas 4680-cell ger högre energitäthet

Nu konstaterar Tesla att deras batteriteknik har tagit stora kliv sedan dess, bland annat med introduktionen av 4680-cellen. Tesla anser att deras lägre vikt samt en högre energitäthet öppnar för en lättare lastbil – och därmed en lastkapacitet som rent av kan bli större än hos de fossildrivna konkurrenterna.

Läs mer: Teslas drag: Större och energitätare celler

Teslarati rapporterar att Tesla, enligt bolagets utskick för andra kvartalet 2021, har flyttat lanseringen av sitt lastbilsprogram till 2022. Tesla avslöjade tidigare att det Megacharger-nätverk för lastbilar, som förhoppningsvis ska täcka Europa och USA , eventuellt kan erbjuda trådlös laddning.

Läs mer: Scanias besked: Satsar på batterier framför vätgas

John Edgren

Mer om: Tesla Tesla Semi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt