Tesla till domstol för vilseledande marknadsföring

2020-07-10 13:55  
Foto: Tesla

Vilseleder Tesla konsumenterna om Autopilots verkliga kapacitet? Det ska en tysk domstol nu ta ställning till.

Nyligen hävdade vd Elon Musk att Tesla kommer att ha "basfunktonaliteten" för ett fullständigt autonomt fordon (SAE nivå 5) klart i år.

Samtidigt ska en tysk domstol nu ta ställning till om företaget vilseleder konsumenterna om det befintliga förarassistanssystemet kallat Autopilot, som befinner sig på nivå 2 på SAE-skalan. Nivå 2 innebär att föraren hela tiden måste övervaka körningen och vara beredd att ta över kontrollen närsomhelst.

På sin hemsida skriver Tesla att sedanen Model 3 har full potential för autonom körning, enligt Automotive News. Dessutom har företaget sagt att dess bilar i slutet av förra året skulle klara av att köra i stadsmiljö på egen hand.

Enligt den tyska organisationen Zentrale zur Bekämpfung unlauteren Wettbewerbs (ungefär "Centret för motverkande av orättvis konkurrens") har Tesla lovat mer än vad Autopilot-systemet faktiskt har kunnat leverera. Organisationen har därför stämt Tesla för vilseledande marknadsföring. En tysk domstol kommer att ta upp fallet i nästa vecka.

Svenska Transportstyrelsen har tidigare undersökt möjligheten att stoppa försäljningen av Model S med Autopilot i Sverige, efter misstankar om att funktionen inte låg i linje med det ursprungliga typgodkännandet. Men myndigheten avslutade ärendet utan åtgärd 2019.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt