Fordon

Tesla Semi har klarat av sin första långkörning med last

Tesla Semi Foto: Korbitr
Tesla Semi Foto: Korbitr
Elon Musk kommenterar händelsen på Twitter. Foto: Electrek
Elon Musk kommenterar händelsen på Twitter. Foto: Electrek

Nu meddelar Elon Musk att Tesla Semi har genomfört sin första långtur med last, genom flera av USA:s delstater. Lastbilen förlitade sig uteslutande på bolagets nätverk av snabbladdare.

Publicerad

(Artikeln har uppdaterats)

Elon Musks högtflygande löften kring el-lastbilen Tesla Semis prestanda och planerade lansering 2019 har uppenbarligen väckt irritation hos ett antal konkurrenter. Flera av dem har ifrågasatt huruvida Teslas lastbilsbatterier verkligen kommer kunna dra ett ekipage på dryga 30 ton drygt 80 mil på en laddning.
Under början av året ansåg Daimler att Tesla inte kommer klara av att leverera den angivna prestandan under nästa år. Den tyska koncernen gav prognosen att det dröjer till 2021 innan Elon Musk lanserar sin el-lastbil kommersiellt. Ett annat exempel bland skeptikerna är den amerikanska motortillverkaren Cummins.

– Just nu tror jag inte att det är möjligt. El-lastbilar är mycket mer gångbara för kortare körsträckor, lättare laster och där det finns möjlighet till laddning, säger Joe Mills, talesperson för Cummins till Electrek.

Men ännu en gång svarar Tesla med ett pr-stunt som skrämmer konkurrenterna. Tidigare i år började lastbilen köra bilbatterier från Gigafactory 1, för transport till Freemont-fabriken. Nu har Musk meddelat på Twitter att Tesla Semi har avverkat sin första riktiga långtur med last mellan flera delstater. Tesla Semi sågs bland annat i St-Louis, där lastbilen besökte bryggeriet Anheuser-Busch. Senare skymtades den i Oklahoma, Texas och Arkansas – 320 mil från hemorten. I april var den tillbaka i Kalifornien.

Enligt Tesla ska lastbilen ha rullat utan några följebilar. Den förlitade sig uteslutande på Teslas nätverk av snabbladdare. Superchargers är dock avsedda för personbilar, och lastbilen hade med sig förlängningskablar så att den kunde koppla upp sig mot flera laddportar samtidigt. Tesla överväger nu att komplettera sina Superchargers med ett alternativt nätverk av Megachargers för den kommande lastbilsflottan. Det rapporterar Electrek