Fordon

Tesla köper batteriföretag – bäddar för egen celltillverkning

Foto: Imaginechina
Foto: Imaginechina

Elbilspionjären har köpt det kanadensiska batteriteknikbolaget Hibar Systems. Förvärvet ses som ett steg mot egen tillverkning av battericeller.

Publicerad

Tesla har länge använt sig av battericeller från Panasonic i både bilar och energilager, men sedan en tid finns uppgifter om att företaget experimenterar med egen celltillverkning.

Det är en teori som nu eldas på av att Tesla förvärvat det kanadensiska bolaget Hibar Systems som jobbar med automatiserad produktion av litiumjonceller för bland annat elbilar och bärbara datorer. Det rapporterar sajten Electric Autonomy.

Tesla själva har än så länge varken gått ut publikt med köpet eller velat kommentera det. Electric Autonomy har upptäckt förvärvet genom att begära ut allmänna handlingar som visar att Hibar Systems sedan början av oktober är registrerat som ett dotterbolag till Tesla. Enligt handlingarna har förvärvet skett någon gång mellan juni och oktober, men hur mycket Tesla betalat för att köpa Hibar är ännu oklart.

Bolaget har sysslat med utvecklingen av battericeller sedan 1970-talet och har tillverkningsanläggningar i bland annat Kanada, Tyskland och Kina.

Det här inte det första steget mot utvecklingen av egna battericeller. Tesla har tidigare förvärvat batteriteknikbolaget Maxwell, och har tecknat ett femårigt forskningssamarbete med den kanadensiska forskaren Jeff Dahn, som är en av de ledande forskarna inom utvecklingen av litiumjonbatterier.

Dessutom påstås bilföretaget ha inrättat en mindre intern FoU-avdelning vid företagets kontor i Kato Road som jobbar med utveckling av battericeller. Det rapporterade CNBC i somras med hänvisning till uppgifter från flera anonyma Tesla-anställda.