FORDON

Tankar i exploderande gasbussar felmonterade

Även i Skåne har 17 gasbussar tagits ur bruk efter explosionerna i Småland. Arkivbild.

Tre gasbussar har exploderat det senaste året – och flera fordon har tagits ur bruk. Nu framkommer det att gastankarna på de minibussar som exploderat varit för lågt monterade, rapporterar P4 Kalmar.

Publicerad Uppdaterad

Monteringen, som den är utförd i de undersökta bussarna, strider mot internationella säkerhetsregler. En utredning rörande olyckorna pågår.

– Ju lägre de sitter desto större är risken att något ska hända, säger Peter Helge, Västerviks räddningstjänst, till P4 Kalmar.

Gastankarna av komposit ersatte ståltankar som satt i bussarna när de levererades. Bytet gjordes för att minska vikten på fordonen och på det sättet ge plats för fler passagerare och last.

Enligt räddningstjänsten i Västervik ska de nya gastankarna också ha saknat viktiga skydd mot smällar och stänk av grus och stenar.

Under det senaste året har tre explosioner inträffat i Fiat-gasbussar i Kalmar län, alla inköpta av Region Kalmar. Efter den senaste explosionen i förra veckan har samtliga 56 tagits ur drift och Försvarsmakten har kallats in för att oskadliggöra gastankarna på fordonen.

Även i Skåne har 17 gasbussar tagits ur bruk efter explosionerna i Småland. Bussarna i Kalmar län och i Skåne har bland annat använts för skolskjuts, sjuktransporter och färdtjänst..