Fordon

Svenskt säljstopp för många hoverboards

Hoverboarden på bilden har inget samband med artikeln. Foto: Alamy
Hoverboarden på bilden har inget samband med artikeln. Foto: Alamy

Tio av 13 granskade hoverboards höll inte höll måttet när Arbetsmiljöverket gjorde oannonserade kontroller i butiker. Produkterna får inte längre säljas och konsumenterna uppmanas att kräva pengarna tillbaka.

Publicerad

(Artikeln har uppdaterats)

Bristerna är delvis tekniska men gäller även svensk bruksanvisning, CE-märkning och EG-försäkran. Kontrollerna skedde hos åtta stora butikskedjor i Stockholmsområdet.

– Det är tillverkaren, importören och den som säljer produkten som ansvarar för att den uppfyller alla regelverk. Det finns ingen myndighet som granskar alla produkter i efterhand utan vi gör den här typen av stickprov, säger Monica Torgrip, enhetschef på Arbetsmiljöverket till TT.

Kontrollerna är en del av en särskild satsning som Arbetsmiljöverket gör för att stoppa farliga produkter. När en produkt säljstoppas på den svenska marknaden är alltid konsumentskyddet starkt och det bör inte vara problem att häva köpet och få pengarna tillbaka, påpekar hon.

– Det som kan vara svårt med konsumentprodukter av den här typen är att man kanske inte lämnat kontaktuppgifter vid köpet. Men återförsäljarna kan via dagspress uppmana kunderna att komma till butiken och få pengarna tillbaka. Jag tror säkert att butikskedjorna vill göra rätt för sig och hjälpa kunderna.

Hoverboards är en relativt ny produkt och vissa modeller har visat sig vara brandfarliga, främst under laddning. Av de 13 modeller som Arbetsmiljöverket kontrollerade var det alltså tre som klarade sig utan anmärkning, samtliga av dessa var av märket Denver.

Läs Arbetsmiljöverkets rapport i sin helhet här.