Fordon
Svenska korvetter på piratjakt i Somalia
I kväll får de båda svenska stridsfartygen Stockholm och Malmö klartecken att bekämpa sjöpiraterna utanför Somalias kust tillsammans med andra fartyg från EU-länderna.
Fartygen har sedan i december rustats för piratjakt på Kockums varv i Karlskrona.
Till och med under jul- och nyårshelgen har det arbetats för att få de ganska slitna korvetterna i skick för den långa resan ned till Afrikas horn i Adenviken mellan Indiska Oceanen och Röda Havet.
- Totalt har vi haft över 500 olika jobba att utföra, säger projektledaren Roger Sejlert i nya numret av Kockumnytt.
Nya kulsprutor
Förutom reparations- och förstärkningsarbetena har korvetterna fått lämpliga vapen för piratjakten – en tung kulspruta och fyra lättare på varje fartyg.
De nya kulsprutorna kompletterar de vapen som korvetterna redan har – sjömålsrobotar för långa avstånd och en 57 millimeters allmålspjäs för självförsvar, plus sjunkbomber och ubåtsjaktstorpeder.
Även stödfartyget HMS Trossö, som ska följa korvetterna, har fått vapen – hela 14 kulsprutor.
Vikta för internationella uppdrag
HMS Stockholm och HMS Malmö byggdes 1984-1985 på Karlskronavarvet som ledningsfartyg för de dåvarande ytstridsflottiljerna. Fartygen modifierades under 2000-2002 då de bland annat utrustades med ett toppmodernt stridsledningssystem.
Det har varit på tal länge att just korvetterna Stockholm och Malmö ska stå i beredskap för att på regeringens order sättas in i en kris utomlands med 30 dagars varsel under FN-befäl eller annat befäl.
Nu vill regeringen skicka korvetterna till Somaliakusten för att ingå i den flotta som EU skickar ned för att bekämpa sjöpiraterna.
Riksdagens tar beslutet i kväll
Riksdagens försvarsutskott har sagt ja till regeringens förslag (prop 2008/09:108) och i kväll tas beslutet i riksdagens kammare.
Så här skriver försvarsutskottet.
”Riksdagen medger regeringens förslag att regeringen under högst fyra månader ställer en svensk väpnad styrka bestående av högst 450 personer till förfogande för deltagande i Europeiska unionens marina insats utanför Somalias kust, under förutsättning att det även fortsättningsvis finns ett giltigt mandat för styrkan enligt beslut av Förenta nationernas säkerhetsråd. ”