Fordon
Svensk vapenexport krymper
Svensk vapenexport sjönk med 30 procent i fjol jämfört med 2011. Det visar regeringens skrivelse om strategisk exportkontroll.
2011 blev Sverige en av världens största exportörer av vapen i relation till vår folkmängd. Det samlade värdet av exporten av krigsmateriel uppgick då till 13.9 miljarder kronor.
Men i fjol sjönk exporten till 9,8 miljarder kronor. "Den totala exporten har därmed minskat med 30 procent jämfört med 2011", skriver regeringen i sin årliga skrivelse om den strategiska exportkontrollen till riksdagen.
Enligt Christer Ahlström, generaldirektör på Inspektionen för strategiska produkter, ISP - som utövar tillsyn över vapenleveranserna utomlands - beror de sjunkande exportintäkterna på att ett antal stora svenska vapenaffärer till utlandet nu avslutats.
– Den svenska exporten av försvarsmateriel har under senare år dominerats av ett antal större affärer, som har fått ett stort genomslag i statistiken, såsom export av JAS 39 Gripen, flygburen spaningsradar Erieye och stridsfordon 90. Flera av dessa system har levererats och därmed minskar nu också värdet på den svenska exporten.
Totalt exporterade försvarsindustrin i Sverige krigsmateriel till 61 länder i fjol. Den största mottagaren var Indien, som köpte materiel för 1,4 miljarder kronor. Däribland märks följdleveranser av tidigare beställningar främst av ammunition, men även av annan utrustning.
Därefter kommer Saudiarabien på andra plats. Landet importerade krigsmateriel från Sverige för 922 miljoner kronor, varav en stor del utgjordes av betalning för leveranser av radarövervaknings- och spaningssystemet Erieye.
Frankrike handlade för 899 miljoner kronor, Pakistan för 615 miljoner kronor och Thailand kommer på femte plats med vapenimport för 600 miljoner kronor.
Enligt ISP har exporten till övriga delar av Mellanöstern och Nordafrika under 2012 varit begränsad med undantag för Förenade arabemiraten, som importerade vapen för 302 miljoner kronor från Sverige 2012, och för Algeriet som köpt kamouflageutrustning för 172 miljoner kr.
Utöver detta uppger ISP att endast små följdleveranser gjort till länder som Bahrain (41 milj kr) och Kuwait (46 milj kr).
Regeringen har tillsatte i juli 2012 en utredning kring den framtida vapenexporten och dess ramar som leds av riksdagsledamoten Hans Wallmark (m), tillika ordförande i riksdagens utrikesutskott.
Sedan den 1 augusti 2010 jobbar en ny myndighet, Försvarsexportmyndigheten, med att främja svensk vapenexport.
Regeringens skrivelse om vapenexport