Svanberg: Chefsbonusar krävdes för att rädda Volvo

2021-03-08 07:51  
Enligt Carl-Henric Svanberg, styrelseordförande för Volvo, var chefsbonusarna nödvändiga för att rädda företaget. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Volvos styrelseordförande försvarar beslutet att dela ut bonusar för krisåret 2020. Extrapengarna till lastbilsjättens chefer, 118 miljoner kronor, var nödvändiga för att "rädda företaget" enligt Carl-Henric Svanberg.

Hård kritik har riktats mot beslutet från både ägare och politiker. Dels tog bolaget emot 1,2 miljarder kronor i statsstöd under fjolåret, dels sade Svanberg i en intervju i mars att det inte skulle bli några bonusar. Men i maj – när pandemin härjade som värst – ändrades bolagets bonusvillkor, vilket öppnade för utbetalningar till vd Martin Lundstedt och andra Volvochefer.

Läs mer: Volvos nya test: 60 tons ellastbil kör rutt på 15 mil

Enligt Volvoordföranden befanns sig företaget i en kris under våren med en 90-procentig minskning av orderingången. Gällande bonusvillkor hade blivit omöjliga att uppfylla. De ändrades därför, som ett sätt att "kraftsamla".

– Det här handlade om att rädda företaget, och för det ville vi ha ett fungerande incitamentssystem. Det är kanske det viktigaste vi har för att snabbt klargöra vad som är prioriteringarna, säger han till Di.

Inga moraliska överväganden

Enligt Svanberg handlade det inte om belöningssystemet i sig, utan om "kraften som kommer när man inriktar de här målsättningarna”.

Att Volvo tagit emot skattepengar var inget skäl att göra några moraliska överväganden vid beslutet om de ändrade bonusvillkoren

– Vi reflekterade inte över statsstödet i det sammanhanget, säger Svanberg till tidningen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt