FORDON

Stellantis pausar planer på batterifabrik i Kanada: ”Kommer att nå en uppgörelse”

Stellantis
Stellantis pausar fabriksbygge. Arkivbild.

Fordonstillverkaren Stellantis har pausat bygget av en stor batterifabrik i Windsor i kanadensiska Ontario, uppger bolaget.

Publicerad Uppdaterad

Stellantis, med huvudkontor i Nederländerna, och sydkoreanska LG presenterade byggplanerna på fabriken för ett drygt år sedan, och tanken är att fabriken ska förse en stor del av den nordamerikanska marknaden med batterier till elbilar.

– Det är en den största investeringen någonsin i bilsektorn i vårt lands historia, sade industriminister François-Philippe Champagne vid presentationen.

Läs mer: Volvo EX90 försenas – här är problemet som plågar elbilen

Enligt företaget har Kanadas regering dock inte levererat vad som utlovats. Regeringen säger att förhandlingar pågår.

– Vi stödjer den här investeringen mycket och jag är övertygad om att vi kommer att nå en uppgörelse, säger vice premiärminister Chrystia Freeland vid en pressträff och fortsätter:

– Men jag vill också poängtera att den federala regeringens resurser inte är oändliga, och vi räknar med att (provinsstyret i) Ontario gör sitt och vi räknar med att Stellantis är resonliga.

Läs mer: Här är Alpines eldrivna ”hot hatch” – överraskar med udda motoralternativ

Bolagen har åtagit sig att tillsammans satsa 5 miljarder kanadensiska dollar (drygt 38 miljarder kronor). Stellantis-fabriken är tänkt att öppna nästa år med 2 500 anställda.

Kanada storsatsar på batterier och har lockat med subventioner, ren energi och en stor tillgång till viktiga råvaror. Tyska Volkswagen meddelade i april att bolaget ska bygga sin första utländska batterifabrik i Ontario.

Windsor gränsar till USA och staden Detroit. Båda städerna är stora fordonsnav.

Läs mer: Volvo Cars: Därför valde vi permanent-magneter i vår nya elmotor

FAKTA

Stellantis

Stellantis bildades 2021 när Fiat-Chrysler och Peugeot slogs samman.

Bolaget har verksamhet i 30 länder, har målsättningen att vara koldioxidneutrala 2038 och storsatsar på elbilar. I slutet av förra året hade bolaget 272 000 anställda, drygt hälften i Europa.

Bland bolagets 14 fordonsvarumärken kan nämnas Alfa Romeo, Citroën, Jeep och Opel.

Bolaget är noterat på New York-börsen samt börserna i Paris och Milano.

Carlos Osorio/AP/TTStellantis pausar fabriksbygge. Arkivbild.