Fordon

SSC Tuatara blåste om Koenigsegg Agera RS – mäktigt hastighetsrekord

SSC Tuatara är nu världens snabbaste produktionsbil. Foto: SSC
SSC Tuatara är nu världens snabbaste produktionsbil. Foto: SSC

En radda nya rekord och en åtråvärd titel. SSC kan kalla sin Tuatara för världens snabbaste produktionsbil efter att ha klockat den till över 500 km/h.

Publicerad

Strävan efter att vara snabbast i världen har länge skapat käbbel mellan biltillverkare. Mercedes, Jaguar, Ferrari och Lamborghini turades om att inneha titeln på 50- och 60-talet. I det nya millenniet är spelplanen dock en annan – och det är nischtillverkarna som nu tävlar om kronan.

Bugatti slog till med 408 km/h 2005. Rekordet slogs av SSC 2008 för att i sin tur återgå till det VW-ägda lyxmärket. 2017 slog Ängelholmsbaserade Koenigsegg sig in på listan då en Agera RS kom upp i 447,19 km/h.

Bugatti slog sedan rekordet med modellen Chiron och efter det sa dåvarande chefen Stephan Winkelmann:

– Det här var sista gången, vi var först med att nå den här otroliga milstolpen och vi har visat flertalet gånger att vi bygger de snabbaste bilarna i världen. I framtiden kommer vi fokusera på andra områden.

Bugattis sista rekord har dock strukits från historieböckerna då bilen de använde var en prototyp – inte en seriebil.

De som numera kan titulera sig som världens snabbaste är återigen SSC vars hyperbel Tuatara med 1 750 hästkrafter under huven mäktade med en otrolig prestation vid en körning nyligen. Inte nog med att de slog Koenigseggs rekord – de tog sig över gränsen 300 mph och 500 km/h.

Genomsnittet på de båda färderna (en i vardera riktning) var 316,11 mph / 508,73 km/h.

– Det är tio år sedan vi hade rekordet med vår första bil, Ultimate Aero – och Tuatara är långt före. Amerikas nya rekord i racet kommer att vara svårt att slå, säger Jerod Shelby, grundare och vd för SSC, i ett uttalande.

Tuatara slog fler rekord

Utöver att ta det nya hastighetsrekordet slog Tuatara även rekord för:

  • Snabbaste flygande mile på allmän vägmed 313,12 mph (503,92 km/h).
  • Snabbaste flygande kilometern på allmän väg med 321,35 mph (517,16 km/h).
  • Högsta hastighet uppnådd på allmän väg med 331,15 mph (532,93 km/h).

Och som om det här inte var nog så menar föraren, Oliver Webb, att det hade kunnat gå snabbare.

– Det fanns definitivt mer att hämta och med bättre förhållanden så vet jag att vi hade kunnat köra snabbare. Som jag sa till Jerod. Bilen tappade inte ångan, det var sidovinden som förhindrade oss från att realisera bilens riktiga gräns, säger han.

Här kan du se när rekordet slås: