Fordon

Spacex första Starship-prototyp har gått i bitar

Skärmdump från en video som togs under Spacex marktester. Toppen på rymdfärjan ska ha flugit över 100 meter upp i luften. Foto: LabPadre/Youtube
Skärmdump från en video som togs under Spacex marktester. Toppen på rymdfärjan ska ha flugit över 100 meter upp i luften. Foto: LabPadre/Youtube

Toppen på rymdfärjan flög i luften under ett trycktest. ”Ingen skadades, och det var inte ett stort bakslag”, säger Spacex.

Publicerad

Det blev dramatiska bilder när Spacex körde en serie marktester på sin nya rymdfärja Starship i Texas under onsdagen. Vid ett trycktest gick något snett och toppen på raketen flög av och sköts över 100 meter upp i luften.

Men olyckan ska inte sätta några käppar i hjulet för utvecklingen av rymdfärjan, som på sikt ska användas för Spacex bemannade expeditioner till Mars.

”Syftet med dagens test var att trycksätta systemen till max, så utkomsten var inte helt oväntad. Ingen skadades, och det var inte heller ett stort bakslag”, skriver Spacex i en kommentar.

Under testet ska Spacex ha provat att fylla metan- och syretankarna med vad som förmodligen var flytande syre eller flytande kväve, enligt nyhetssajten Nasa Spaceflight.

Den nu trasiga prototypen är den första av flera fullskaliga, och kallas för Starship Mk1. Ursprungligen skulle Spacex även göra flygtester med Mk1, men efter olyckan har de planerna skrotats. Istället kommer fokus att ligga på att bygga och utveckla nya iterationer av raketen. Tillverkningen av Mk2 och Mk3 ska redan vara på gång.

Spacex vd och grundare Elon Musk säger själv att det är dags att gå vidare till en annan design, men menar ändå att Mk1 har varit ett viktigt steg på vägen.