Fordon

Spacex bygger Nasas nästa månlandare: ”En ära”

En prototyp av Space X tilltänkta månfarkost Starship, vid en testuppskjutning den 2 februari. Vid landning exploderade den. Arkivbild. Foto: Miguel Roberts/The Brownsville Herald via AP/TT
En prototyp av Space X tilltänkta månfarkost Starship, vid en testuppskjutning den 2 februari. Vid landning exploderade den. Arkivbild. Foto: Miguel Roberts/The Brownsville Herald via AP/TT

Det privata rymdbolaget Space X ska bygga USA:s nästa månlandare. Det preliminära målet är att två astronauter ska landa på månen i den inom tre år.

Publicerad

Mångmiljardären Elon Musks företag har vunnit den amerikanska rymdstyrelsen Nasas upphandling, i konkurrens med bland andra Amazon-grundaren Jeff Bezos bolag Blue Origin och försvarsjätten Dynetics. Avtalet är värt motsvarande ungefär 24 miljarder kronor.

"NASA Rules!!" ("Nasa äger!!"), skrev Elon Musk på Twitter efter beskedet och följde upp med att "det är en ära att få vara en del av Nasas Artemis-gäng".

Artemis är namnet på programmet där enligt Nasas skiss en grupp astronauter inom de närmaste åren ska skjutas upp från jorden i en av dess kapslar, för att sedan docka med Space X farkost Starship. Två av dem färdas sedan vidare till månen för en veckas vistelse där.

Flera explosioner

Om allt går enligt plan kan det mycket väl ske år 2024, säger Nasas tillförordnade chef Steve Jurczyk vid en videosänd presskonferens. USA:s tidigare regering ville att Nasa skulle skicka en amerikan till månen allra senast 2024, men det är oklart hur realistisk den planen är i dagsläget.

Starship byggs för att landa upprätt och kunna återanvändas till nya färder. Hittills har dock fyra prototyper av denna modell exploderat i samband med testuppskjutning eller efterföljande landning.

Innan två människor skjuts iväg har Nasa krävt ett genrep där en obemannad farkost landas på månens yta och bevisa att all teknik fungerar som den ska.

Space X rönte en stor framgång förra året, då det som första privata företag transporterade besättningsmedlemmar till den internationella rymdstationen ISS.

Nästan 50 år sedan

En människa har inte besökt månen sedan 1972. Nasas uttalade plan med Artemis, som europeiska Esa också är del av, är att denna gång etablera sig där mer långsiktigt. Artemis är i Nasas ord en tvilling till Apolloprogrammet, som ledde till månlandningen 1969. Ett direkt uttalat mål med Artemis är även att minst en kvinna och en icke-vit person ska gå på månen.

Nasatoppen Mark Kirasich hoppas att Jeff Bezos och de andra intressenterna inte låter sig nedslås av resultatet i denna upphandling. Trafiken till vår närmaste himlakropp kommer dra igång nu, enligt honom.

– Vi kommer behöva tillhandahålla regelbundna kommunikationer med månen.