Fordon

Sono Motors saknar fortfarande över 200 miljoner kronor

Sono Motors bil The Sion, klädd i solceller. Foto: Sion Motors
Sono Motors bil The Sion, klädd i solceller. Foto: Sion Motors

Med bara 12 timmar kvar ser det mörkt ut för den tyska elbilsstartupen att nå finansieringsmålet. Bolaget saknar hundratals miljoner kronor.

Publicerad

När klockan slår tolv i natt har tiden runnit ut för den tyska elbilsstartupen Sono Motors. För att inte behöva kompromissa med sina kärnvärden valde företagsledningen att försöka gräsrotsfinansiera den fortsatta utvecklingen av bilen, snarare än söka kapital hos traditionella investerare. Exakt vilka värden det handlar om är inte känt men så här uttryckte företaget det i samband med lanseringen av kampanjen den 1 december.

"Under processen med ett antal förhandlingar med investerare från hela världen insåg vi att den klassiska investeringsbranschens värden inte går ihop med våra. Vi riskerade att förlora vår viktigaste teknik till investerare som inte delar vår övertygelse”.

50 miljoner euro behövs

Strax innan lunch på måndagen den 30 december visade räkneverket på företagets hemsida 28 502 430 insamlade euro. För att ha råd med kommande steg i utvecklingen av den solcellsklädda bilen behöver Sono Motors totalt 50 miljoner euro, motsvarande över en halv miljard kronor. Att med endast tolv timmar kvar lyckas samla in ytterligare drygt 21 miljoner euro blir en minst sagt tuff uppgift.

Tyska Sono Motors mål är att bygga en relativt billig elbil täckt med solceller som ska ge drygt tre mils extra räckvidd en dag med goda förhållanden. Bolaget har slutit ett avtal med elbilstillverkaren Nevs i Trollhättan om produktion av solcellsbilen, som heter Sion.

Fredrik Fryklund, kommunikationschef på Nevs, har tidigare sagt till TT att Nevs inte står och faller med kontraktet med Sono Motors. Samtidigt har Nevs skjutit upp rekryteringen av flera hundra personer eftersom tillverkningsstarten flyttats ett år framåt i tiden. Starten var planerad till hösten 2020.

Har inte gett upp

Sono Motors tycks trots de svåra förutsättningarna inte ha gett upp. På söndagsmorgonen skickade bolaget ut ett nyhetsbrev med en tillbakablick på den första videon från 2016. Då bestod Sono Motors bara av tre personer och kontoret låg i ett kök.

"Ett sådant här projekt borde inte misslyckas. Tillsammans har vi kommit så långt. Det här borde inte vara slutet för Sion", skriver företaget.