Solplanet 118 timmar i luften

2015-07-06 08:41  
Solar Impulse 2 har just landat på Kalaeloa på Hawaii fredagen 3 juli efter att ha varit i luften 118 timmar. Foto: Solar Impulse

Efter en resa som varade 118 timmar landade det soldrivna planet Solar Impulse 2 på Hawaii, en rekordlång soloflygning.

Etappen mellan Nagoya i Japan och Kalaeloa på Hawaii är med sina 7200 km den längsta enskilda under solplanets jorden-runt-flygning.

Vid spakarna satt Andre Borschberg, en av initiativtagarna till solplansprojektet. Han blir med denna flygning rekordhållare när det gäller soloflygningar. Äventyraren Steve Fossett hade rekordet tidigare med 76 timmar som sattes 2006. Som jämförelse kan nämnas att Charles Lindbergh när han 1927 gjorde sin berömda soloflygning över Atlanten tillbringade 33,5 timmar i luften.

På Hawaii väntar nu kompanjonen Bertrand Piccard på lämpligt väder för att ta Solar Impulse 2 från Hawaii till Phoenix i Arizona, USA. Det är en sträcka på 4700 km som beräknas kunna avverkas på 100 timmar.

Håkan Abrahamson

Mer om: Solar Impulse

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt