Fordon

Snart lämnar de första nya polisbilarna Volvos fabrik

De nya polisbilarna från Volvo har bland annat 360-graders kamera, och läser automatiskt av registreringsskyltar. Snart lämnar de första fordonen fabriken, och XC60 blir dominerande.

Publicerad

Det ryktas om att den nya polisbilen är på väg, och att flottan innebär en rejäl uppdatering av övervakningssystemen. Enligt Volvo omfattar den avancerade utrustningen bland annat en 360-graders kamera, radar, ett nytt navigeringssystem och ANPR – som automatiskt läser av registreringsskyltar. Sammantaget ger tekniken ett mer robust bevismaterial mot trafiksyndare, till detta informeras poliserna omedelbart om obesiktigade eller stulna fordon.

Volvo XC60 tar klivet in som målad polisbil, och efter en utvärdering av arbetsmiljön ska crossovern framgent dominera fordonsparken. Det berättar Robert Haaga, polisens projektledare på Utvecklingscentrum Stockholm, för Vi Bilägare.

Men när Ny Teknik ringer honom så hänvisar han till polisens pressavdelning. Pressavdelningen vill dock inte ge några besked alls om när bilarna kan väntas i tjänst, eftersom det tidigare har förekommit felaktiga uppgifter i media.

Efter en utvärdering av arbetsmiljön ska Volvo XC60 framgent dominera polisens fordonspark – dock inte inom området trafikövervakning. Foto: Polisen
Efter en utvärdering av arbetsmiljön ska Volvo XC60 framgent dominera polisens fordonspark – dock inte inom området trafikövervakning. Foto: Polisen

Det enda som polisen vill avslöja i dagsläget är att de första av de beställda bilarna ska lämna fabriken inom kort. Och innan de tas i ordinarie drift inom polisen ska man bland annat testa och verifiera fordonens it-system, samt anpassa användarstöd. Men polisen vägrar att ge något datum för när de första bilarna kan börja användas operativt, eller avslöja några fakta kring den nya teknik som fordonen är utrustade med.

Förra året signerade Volvo ett avtal om att under en period leverera 2 200 nya polisbilar till myndigheten. Det rör sig om två mildhybdridmodeller, där förbränningsmotorn backas upp av en mindre elmotor. Det är dels bensindrivna Volvo V90 B6 AWD, med totalt 300 hästkrafter till förfogande. Kombin kommer fortsatt att användas för trafikövervakning och eskortuppdrag. Men 75 procent av de upphandlade bilarna blir dieseldrivna Volvo XC60 B5 AWD, med 235 hästkrafter. Båda modellerna slipper Volvos strypning vid 180 km/h.