Fordon

Smygplan lyft för japansk industri

Inom kort ska Japans första militära smygplan X-2 premiärflyga. För japansk industri skulle det innebära ett teknologiskt lyft att få tillverka ett smygplan.

Publicerad

Efter nederlaget i andra världskriget har Japan under efterkrigstiden haft begränsade möjligheter att utveckla krigsmateriel. Det har betytt att den japanska industrin tappat kunskap när det gäller avancerade stridsflygplan, en kunskap som exempelvis Mitsubishi hade fram till krigsslutet.

Japan har på sin höjd fått sätta samman amerikanska stridsflygplan, och har även utvecklat och tillverkat ett par egna modeller, men landets flygindustri har inte fått tillgång till den mest avancerade kunskapen om exempelvis smygegenskaper.

2009 började dock Japan så smått att satsa på utvecklingen av ett eget smygplan, ibland kallat femte generationens flygplan. Och i och med att förbudet att sälja japansk krigsmateriel utomlands hävdes 2014 har förhoppningen hos japansk industri väckts att åter bli en av de ledande nationerna när det gäller vapentillverkning.

Skulle det japanska flygvapnet välja ett inhemskt nytt stridsflygplan, baserat på demonstratorn X-2, skulle det betyda mycket för att höja kunskapsnivån om den senaste flygtekniken inom japansk industri, visar en rundfrågning som Japantimes har gjort.

Industrin skulle dessutom kunna genomföra utvecklingsarbete tillsammans med utländska partner och eventuellt dela på kostnader för tillverkning av ett framtida avancerat militärflygplan.

Det skulle placera japansk flygindustri i nivå med amerikansk, rysk och kinesisk, länder som har smygflygplan eller håller på att utveckla sådana. Att bygga upp en avancerad flygindustri skulle stärka Japans ställning i en del av Asien där Kina gör territoriella anspråk, och stärker sin krigsmakt.

Omkring 2018 behöver japansk självförsvarsstyrkorna fatta beslut om man ska utveckla ett eget nytt stridsflygplan eller köpa in utländska plan för att ersätta de då föråldrade F-2 planen i det japanska flygvapnet.