Fordon

Slutet för världens bredaste flygplan? Stratolaunch lägger ner

Bild ur Stratolaunch Systems film som visar testet av Stratolaunch i Mojaveöknen.
Bild ur Stratolaunch Systems film som visar testet av Stratolaunch i Mojaveöknen.
Foto: Stratolaunch
Foto: Stratolaunch
Foto: TT
Foto: TT
Stratolaunch har två flygplanskroppar och rymdraketerna ska bäras mellan dem. Foto: Stratolaunch Systems Corp
Stratolaunch har två flygplanskroppar och rymdraketerna ska bäras mellan dem. Foto: Stratolaunch Systems Corp

Rymdföretaget ryktas vara på väg att läggas ned efter Microsoft-grundaren Paul Allens död.

Publicerad

Efter Microsoft-grundaren Paul Allens död är det nu slut även med hans rymddrömmar. Företaget Stratolaunch, som nyligen genomförde en uppmärksammad provtur med världens bredaste flygplan, stängs ned, uppger insatta källor enligt Reuters. Allen dog vid 65 års ålder förra året.

Planet var tänkt att utgöra en flygande avfyrningsramp för satelliter, och Stratolaunch som grundades 2011 har setts som en rival till företag som Elon Musks Space X och Jeff Bezos Blue Origin.

Det sexmotoriga planet utmärker sig med sina dubbla flygplanskroppar och ett vingspann på hela 117 meter. Planen har tidigare varit att börja använda Stratolaunch-planet för att skjuta upp satelliter i låg omloppsbana redan under 2020.

Målsättningen var att radikalt sänka kostnaderna för att skjuta upp satelliter och rymdfarkoster. Stratolaunch har tidigare talat om att få ned kostanderna till under 30 miljoner dollar per satellit, ungefär hälften av priset som Space X tar.

Lika enkelt som att boka en flygbiljett

– Oavsett vad det är för last eller omloppsbana – att få ut sin satellit i rymden kommer snart vara lika enkelt som att boka en flygbiljett, sa bolagets vd Jean Floyd i ett uttalande förra året.

Enligt uppgifter till Reuters överväger Paul Allens investeringsbolag Vulcan Aerospace, som är Stratolaunch moderbolag, nu att försöka sälja bolaget eller åtminstone dess immateriella tillgångar.

Stratolaunch själva säger i en kommentar till tekniksajten Ars Technica att företaget ”inte har några nyheter eller tillkännagivanden att dela med sig av vid den här tidpunkten” och tillägger att bolaget än så länge fortsätter sitt arbete.