Världens bredaste plan Stratolaunch har lyft: ”Känslosamt ögonblick”

2019-04-15 08:21  

Ett sexmotorigt flygplan med dubbla flygplanskroppar och ett vingspann på cirka 117 meter - det bredaste som byggts - har lyft för första gången. Det lämnade marken i Los Angeles, USA, på lördagen.

– Det var ett känslosamt ögonblick att se den här fågeln flyga i väg, säger Jean Floyd, VD för Stratolaunch Systems, till CNN.

Vid den första flygningen nådde planet drygt 4.500 meters höjd.

Planet har stått under utveckling under ett antal år och är byggt för att kunna vara en avfyrningsramp i luften för satelliter som ska placeras i omloppsbana. Tanken är att erbjuda denna tjänst till den amerikanska militären och till rymdstyrelsen Nasa, men även till privata företag.

Läs mer: Testflög Model 401 – det nya budgetflygplanet

Stratolaunch Systems grundades 2011 av Paul Allen, den numera framlidne medgrundaren till Microsoft.

– Jag har föreställt mig det här ögonblicket i flera år, men jag hade aldrig kunnat föreställa mig det utan Paul vid min sida, säger Jean Floyd.

Flygplanets längd beräknas till cirka 72,5 meter. Kostnaderna för planet, som tillverkats av kolfibermaterial i stället för aluminium, har ännu inte offentliggjorts.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt