Microsoft-grundaren Paul Allen har avlidit

2018-10-16 09:31  
Paul Allen, medgrundare till Microsoft och ägare till Seattle Seahawks har avlidit. Foto: AP Photo/Elaine Thompson/TT

Paul Allen, som medgrundande mjukvarujätten Microsoft, har avlidit i cancer, uppger hans familj.

Mångmiljardären höll sig för sig själv, men skänkte enorma summor till olika projekt i sin hemstad, som omformat den för alltid.

– Det är svårt att föreställa sig Seattle utan honom, säger Rachel Lerman vid Seattle Times.

Allen föddes 1953 och växte upp i Seattle i västra USA. 1968 mötte han Bill Gates i exklusiva Lakeside Schools datorrum. Där bildades en vänskap ur det gemensamma intresset. Allen gick sedan vidare till Washington State University, som han dock hoppade av 1974. Allen övertalade även Bill Gates, som då studerade på Harvard, att hoppa av skolan, enligt Reuters.

I stället bildade de två året därpå det som kom att bli världens största mjukvaruföretag, Microsoft.

– Det är fortfarande en av de största arbetsgivarna i området och uppenbarligen ett stort teknikföretag som format regionen och gjort den till det internationella tekniknav den är i dag, säger Rachel Lerman, teknikreporter vid Seattle Times, till TT.

Allen ansvarade för att skapa teknik som operativsystemet MS-DOS och skrivprogrammet Word som ledde till att pc-marknaden blommade, men saknade Bill Gates kommersiella fingertoppskänsla.

Gates beskriver Allen som en av sina äldsta vänner, och tillägger i ett uttalande att pc-världen inte skulle ha existerat utan honom.

"Mitt hjärta brister över att en av mina äldsta och käraste vänner gått bort", säger Gates.

Allen lämnade Microsoft 1983 efter meningsskiljaktigheter med Gates, innan företaget blivit den teknikjätte den är i dag. Men tack vare att han behöll aktier i bolaget – han satt också kvar i styrelsen fram till år 2000 – kunde han leva ett tillbakadraget liv, och spendera miljarder på lyxjakter, konst, rockmusik, sportlag, hjärnforskning och fastigheter.

Förändrade Seattle

Allens bolag ligger bakom att South Lake Union, ett ganska sunkigt område med parkeringsplatser blivit ett teknikkluster i Seattle.

– Han förändrade Seattle till det vi har i dag. Hans företag Vulcan ligger bakom nästan alla Amazons teknikfastigheter i staden. Amazon har en enorm närvaro här i dag, vilket påverkat både stadssilhuetten och kulturen, säger Lerman.

Paul Allen köpte bland annat basketlaget Portland Trail Blazers 1988 och Seattle Seahawks, ett proffslag i amerikansk fotboll, 1997.

– Han skapade också ett musikmuseum som är en av stadens största turistattraktioner. Det är så mycket saker, säger Lerman.

"Han hade ett anmärkningsvärt intellekt och en passion för att lösa några av världens svåraste problem, med övertygelsen om att kreativt tänkande och nya tillvägagångssätt skulle kunna göra en djup och varaktig inverkan", säger Bill Hilf, vd för Vulcan.

Intresserades av hjärnan

Allen grundande hjärnforskningscentret Allen Institute 2003 för att öka förståelsen för den mänskliga hjärnan. Allen har skänkt minst en halv miljard dollar till centret.

"Pauls vision och insikt har varit en inspiration för mig och många andra här på Institutet som bär hans namn. Han kommer att i högsta grad bli saknad", skriver centrets chef Allan Jones på institutets hemsida.

Bill Gates säger enligt Seattle Times att Allen efter att ha lämnat Microsoft kanaliserade sitt intellekt och sin medkänsla till att "förbättra människors liv och stärka samhällen i Seattle och runt om i världen. Han var förtjust i att säga, 'Om det har potential att göra gott, så borde vi göra det.' Det var den typen han var".

Allen avslöjade i början av oktober att han behandlades för non-Hodgkins lymfom, som är en typ av cancer, som han också insjuknade i 2009.

– Han har gjort så mycket för regionen under så lång tid. Så det är svårt att föreställa sig ett Seattle utan honom. Men folk har fortfarande hans arv, allt han byggt och alla hans donationer, säger Lerman.

Paul Allen blev 65 år gammal.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer