Fordon

Skräp i bränsletankarna i 35 flygplan av olycksmodellen Boeing 737 Max

Boeing 737 Max-plan parkerade på marken, här i Seattle i nordvästra USA. (Arkivbild) Foto: Elaine Thompson/AP/TT
Boeing 737 Max-plan parkerade på marken, här i Seattle i nordvästra USA. (Arkivbild) Foto: Elaine Thompson/AP/TT

Den amerikanska flygplanstillverkaren Boeing har hittat skräp – rester från tillverkningen – i bränsletankarna på 35 plan av den olycksdrabbade modellen 737 Max.

Publicerad

Det rör sig om plan som ännu inte levererats till kunderna. Enligt Reuters källor har skräp hittats i hälften av alla inspekterade flygplan. Fler ska också gås igenom. Boeing säger sig vidta åtgärder för att försäkra sig om att det inte ska finnas kvar rester från tillverkningen.

”Det är oacceptabelt och kommer inte att tolereras på något Boeingplan när det levereras till kunden”, skriver företaget i ett uttalande.

Skräp av detta slag kan röra sig om trasor, metallflisor, verktyg och annat som arbetare råkat lämna efter sig.

Skulle kunna innebära säkerhetsrisk

Ett internt pm från Boeing, som Reuters tagit del av, visar att företaget hittat rester, som skulle kunna innebära en säkerhetsrisk, i bränsletankarna på flera 737 Max som väntar på att skickas till kunder.

Flygstopp infördes för modellen i mars i fjol efter olyckor i Indonesien och Etiopien som tillsammans krävde 346 människors liv.

Åklagare utreder Boeing

The New York Times rapporterade i fredags att åklagare utreder om Boeing vilseledde det amerikanska luftfartsverket när flygplanstillverkaren ansökte om att få modellen 737 Max godkänd.