Fordon

Se bilderna på kinesiska elbilen Byton

Foto: Byton
Foto: Byton
Foto: Byton
Foto: Byton
Foto: Byton
Foto: Byton
Foto: Byton
Foto: Byton

En ny kinesisk elbil med en jättelik tryckskärm gör debut på teknikmässan CES.

Publicerad

Konkurrensen på elbilsmarknaden ser inte direkt ut att minska. Många väntar med spänning på Fiskers satsning Emotion, som ska visas på CES. Men kanske kan ett nystartat kinesiskt företag stjäla showen.

Bilen och startupen Byton har grundats av före detta bilveteraner på BMW och Nissan. Byton är en suv i mellanklassen och enligt sajten Autocar påminner den till storleken om en Audi A5, men ska ha ett kabinutrymme som motsvarar en Mercedes i S-klassen.

Utöver att den är eldriven ska den vara självkörande på nivå 4, men hårdvaran ska vara förberedd för att kunna uppdateras till nivå 5. Det är ytterligare en signal på att den självkörande framtiden kan anlända snabbare än många bedömare tror.

Läs mer:

Räckvidden ska vara 350-500 kilometer beroende på vilken modell köparen väljer. Tio minuters laddning ska ge 120 kilometers räckvidd. Priset är inte känt.

De första bilderna som visats fokuserar mer på interiör än exteriör. Kanske beror det på att interiören utrustats med en tryckskärm som tar upp hela instrumentbrädan. Skärmen mäter smått absurda 1250x250 millimeter och kan användas av både förare och passagerare.

”Vi ska ersätta cylindrar och hästkrafter med uppkoppling och teknik du bryr dig om. När vi gör det så skapar vi nästa generations smarta apparat: bilen”, skriver Byton på sin hemsida och låter inte så lite som svenska elbilsföretaget Uniti.