Fordon

Saab får vänta länge på Brasilien

Brasiliens försvarsminister Nelson Jobim säger att valet av nya stridsflygplan inte kommer att avgöras tidigast i början av nästa år.

Publicerad

- Just nu är vi helt fokuserade på våra inrikesproblem och kommer inte att börja titta på flygplansfrågan igen förrän i början av nästa år, sade Nelson Jobim vid en konferens i Frankrike i helgen.

Han bekräftar egentligen bara det som nya presidenten Dilma Rousseff sade tidigare i år – att flygplansaffären på 30-50 miljarder kronor får vänta till dess att ekonomin är bättre i balans.

Brasiliens köp av nya 36 nya stridsflygplan går därmed in på sitt tolfte år.

För Jas 39 Gripen, som är ett av de tre plan som tävlar om beställning, skulle en beställning från Brasilien innebära ett helt ny generation Gripenplan och en öppning till en mycket större marknad än hittills.

Dessutom spekuleras det i att den tillverkare som vinner upphandlingen på 36 plan kommer att få leverera mer än dubbelt så många på sikt - uppemot 100 plan, skriver Reuters.

Men Brasilienaffären har dragits i en riktig långbänk.

Den första upphandlingen, som hade namnet F-X1, annonserades för elva år sedan, men lades på is när Lula da Silva blev president för åtta år sedan med motiveringen att han måste koncentrera sig på de inhemska problemen.

En ny upphandling, F-X2, påbörjades för tre år sedan och till finalen gick då svenska Saab, franska Dassault och amerikanska Boeing.

Sedan dess har det pågått ett intensivt lobbyarbete från de tre säljande företagen.

Saab har bland annat satsat pengar på ett forskningscentrum i Sao Paolo, en satsning som enligt Saab kommer att fortsätta oavsett hur det går i flygplansaffären.

Samma sak säger Saab om det nya forskningscentrumet i Indien. Trots att Saab inte gick vidare i den stora indiska upphandlingen kommer man att fullfölja forskningsinvesteringen.

Den sista leveransen av helt nybyggda Gripenplan håller på att slutföras vid Saabs verkstäder i Linköping. Det är det sista Sydafrikaplanet som nu färdigställs.

Kvar att göra är uppgraderingen av det svenska flygvapnets gamla plan av den första generationen. Saab bygger om planen till den moderna, Natoanpassade C/D-versionen, Saab fick för några veckor sedan ytterligare 1 miljard kronor i anslag för uppgradera Gripensystemet.