Så riskfyllt är det att surfa vid ratten

2017-05-15 14:25  
Foto: Pixabay

Singelolyckor och påkörning av fordonet framför. Det är de vanligaste olyckstyperna om du ägnar dig åt mobilen eller andra apparater under körning – så kallad rattsurfning, som kan leda till mycket svåra skador och även till dödsoffer.

Uppgifterna finns i en ny rapport från Transportstyrelsen. Den bygger på 323 trafikolyckor i Sverige där rattsurfning har kunnat påvisas mellan 2013 och 2015 och under första halvåret i fjol.

Av dessa var sammanlagt tre fjärdedelar singelolyckor och upphinnandeolyckor, 122 respektive 119 stycken. Absolut vanligast är olyckor med personbil – bara enstaka fall där förare av lastbil, buss eller moped surfat finns i materialet.

Med 259 av alla olyckorna var pillande på mobilen absolut vanligast vad gäller apparaterna. I övrigt förekom hantering av gps, radio, taxameter eller annan kommunikationsutrustning.

I 10 procent av olyckorna skadades ingen människa, 75 procent ledde till lindriga skador och 15 procent till allvarliga skador eller omkomna.

Det gick riktigt, riktigt illa i fyra av olyckorna. I dessa omkom totalt fem människor – tre personer på cykel och två i personbil. Vid tre av de fyra olyckorna fanns mobiltelefon med i olycksbeskrivningen, och gps vid en olycka.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt