Så mycket pengar sparar samhället på skiftet till elbilar

2020-08-20 09:54  
Forskare har räknat på samhällsvinsten med elbilar. Foto: Northwestern University

Vilket ekonomiskt värde skulle ett storskaligt skifte till elbilar kunna ha för samhället? En studie från Northwestern University anser sig ha svaret på frågan – konkret i dollar.

Det råder ingen brist på entusiaster som talar om de förtjänster som samhället gör genom att övergå från fordon med förbränningsmotorer till elbilar. Men exakt hur stora besparingar kan det röra sig om – och i vilken form levereras de? Nu har Northwestern University i Illinois gjort en studie som försöker svara på detta.

Forskarna har bland annat satt konkreta priser på mer abstrakta saker som värdet av att undvika påverkan på klimatet samt negativa hälsoeffekter. Deras slutsats är att USA skulle spara in 17 miljarder dollar – motsvarande 146 miljarder kronor – per år om landet bytte ut 25 procent av sina bilar med förbränningsmotorer mot elbilar. Om man höjde andelen till 75 procent så skulle summan landa på 605 miljarder kronor per år.

Läs mer: Rivian inifrån – här ska första el-pickuperna tillverkas

250 miljoner ton koldioxid

"Fordonselektrifiering i USA skulle årligen kunna förhindra hundratals till tusentals förtida dödsfall samtidigt som man minskar koldioxidutsläppen med hundratals miljoner ton", säger Daniel Peters som ledde studien.

Forskarna tittade på utsläppsdata från 2014, och enligt deras beräkningar skulle introduktionen av 25 procent elbilar det året ha sparat in 250 miljoner ton koldioxid till dags datum.

Läs mer: Continental: Elbilarna kräver speciella däck

Partiklar och marknära ozon

Till koldioxiden kommer kostnaden för förbränningsmotorernas partikelutsläpp och marknära ozon, som ger lungsjukdomar och kan leda till en förtida död. Via data från US Environmental Protection Agency granskade universitetet hälsodata ner på county-nivå för att skapa korrekta simuleringar.

John Edgren

Mer om: Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt