Så kan dieseltraktorn ersättas på bondgården

2017-10-13 15:19  
Foto: TT

Autonoma elmaskiner kan leda till både mindre utsläpp och lägre kostnader, hävdar forskningsinstitutet Rise.

Genom att simulera olika situationer har forskningsinstitutet Rise kollat på hur en dieseltraktor skulle kunna ersättas av självkörande- och batteridrivna maskiner på en mark om 200 hektar.

För Vetenskapsradion förklarar projektledaren Jonas Engström hur och varför dessa eldrivna maskiner i förlängningen skulle kunna göra jordbruket fossilfritt.

– Har man en batteridriven maskin så kan man ladda den med solceller eller vindkraftverk som man har på gården. Den stora frågan då är om man klarar av jordbrukets maskinbehov med en batteridriven maskin, vilket vi testat i den här studien, säger han.

Läs mer:

Läs mer: Fasar ut diesel under jord

Batteridrivna maskiner i all ära, men om det ska fungera efter Rises teori så måste den också vara självkörande.

Engström menar att om en bonde ska köra traktorn själv krävs ett stort och dyrt batteri.

– Med en autonom maskin som istället kan arbeta dygnet runt så kan den åka och ladda när den behöver istället, säger han till Vetenskapsradion.

Enligt Rises beräkningar så kan två autonoma batteridrivna maskiner med en motor på 36 kilowatt, och ett batteri på 113 kWh var ersätta en konventionell traktor på 160 kW.

Viktor Ågren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt